Stafettblogg - Rebaz Ismail

Rebaz Ismail var med och startade cyklister på stan nattetid för att öka tryggheten i Örebro.

Här träder kända och okända länsbor fram och tycker, tänker, retar och provocerar. Du kan rea
gera och debattera här på webben. 

När jag satt och skrev den här texten, var det ett stort antal kvinnor ute på stan för att protestera mot våld. För att visa att en eller några män inte kan skrämma en hel stad. Innan det här initiativet var det en annan grupp som började nattvandra, en grupp män ville visa solidaritet till kvinnor i vår stad.

Före detta började vi (cyklisterna) några män och kvinnor cykla på helger för tryggare nätter för de som går hem sent.

Varför allt detta? Frågar några, är det inte polisens jobb? Personligen ser jag också att det är polisens jobb, men som medborgare undrar jag mig själv, vad jag kan göra eller vad jag kan bidra till vår stad, till mina medmänniskor? Om det krävs att jag ska satsa några timmar per vecka för att rädda en människa från en dramatisk händelse skulle jag aldrig tveka detta. Det finns många olika sätt som man kan hjälpa sina medmänniskor, det som jag och andra gör på helger är ett sätt.

Under de nätter jag cyklade med några andra Örebroare, fick jag lära känna Örebro mer och mer. Under cykeltiden fick jag höra hur staden växt, hur folket har utvecklats, synen på kvinnor och barn, gamla och funktionshindrade har förändrats. Från två vänner som är i åldern sextiofem och sjuttiofem, fick jag höra underbara historier om ungdoms kärleksrelation under sextio och sjuttiotalet. Jag fick höra fantastiska historier om kvinnors roll i Örebro. Örebro är en vacker stad både på dagarna och också på nätter.

En natt när jag cyklade klart och ville åka hem, tänkte jag, tänk om vi får ett speciellt telefonnummer till polisen, dit kan kvinnor ringa när de är ute, under tiden fortsätter kvinnan prata med någon från polisen. Då kan man hålla kontakt med de kvinnorna och lokalisera var de befinner sig, om det händer något då vet polisen exakt vart de ska åka, på det här sättet kan vi skydda en kvinna och samtidigt blir chansen att hitta förövaren mycket större om det händer något. Om den här metoden är möjlig i Stockholm, så tror jag att man kan använda samma metod här.

Detta när det gäller tekniska metoder för att hindra mer våldtäkter. Men problemet är mycket större och lösningen behöver mer insats för att förebygga sådana omänskliga beteende. Redan idag bör man börja påverka killarnas syn på tjejer. Redan idag ska man ta bort två avdelningar för barnleksaker i barnbutiker, blanda leksakerna!

Sist men inte minst, vi kan alla göra något då är vi starka tillsammans, därför tror jag att vi kan stoppa de som vill skrämma folket i vår vackra stad, Örebro.