Kvinna på äldreboende Foto: Jessica Gow/ Scanpix
Rakt på sak

Vådan av att anmäla

" Jag trodde inte alla skulle drabbas"
3:47 min

Oron är stor bland nattpersonalen på äldreboendet Södermalmshemmet i Örebro efter beskedet att en person stängts av och de andra i nattlaget ännu inte vet hur ledningen kommer hantera deras anställningar. 

Det var i förra veckan det blev känt att en anställd gjort en så kallad Lex Sarah anmälan om missförhållanden i vården på Södermalmshemmet i Örebro. Om larmsystem som kopplats bort och en äldre senildement som blev liggande på golvet i timmar.

Men att göra en anmälan om missförhållanden i vården är inte alltid lätt. Kollegor som man jobbat med under lång tid blir utsatta för utredning och riskerar att omplaceras, Samtidigt ställs lojalitet mot kollegorna mot andra samvetsfrågor, om gamla som kanske far illa och inte får den vård de har rätt till.

Vår reporter Marie Stenquist har träffat Lale Demir som gjorde anmälan.

Tommy Henningsson är förvaltningschef för vård och omsorg och han betonar vikten av att våga vända sig till chefer och anmäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".