Plastförpackningar, ett globalt miljöproblem. Foto Scanpix
Rakt på sak

Skatt på plast

3:30 min

Plasten breder ut sig över världen. Inte minst plastpåsarna som sprids vind för våg - bokstavligt talat. Bara i Los Angeles i USA går det årligen åt över två miljarder engångspåsar i plast i matbutikerna där. Så där har jättestadens kommunstyrelse nu bestämt att plastpåsar ska förbjudas i matbutiker. Det gjorde de igår. Också här i Sverige kommer förslag på olika sätt att minska plastanvändningen. Tre miljöpartister här i Örebro föreslår en plastskatt.

En av dem är Helena Bosved, politisk sekreterare för miljöpartiet i Örebro, på väg med tåg till Umeå och partiets kongress i helgen. 

I Örebro län förbrukar vi varje år över 15 000 ton plast i olika produkter. I snitt 75 kilo per person och bara en liten del av det går till återvinning. Örebroaren Peter Andersson har blandade känslor kring hur plast används i samhället.

Anna Rotander forskar på miljögifter vid Örebro Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista