Rektor Elisabet Nielsen på Möckelngymnasiet i Karlskoga framför dataskåpen. Foto:Anna Björndahl/Sveriges Radio Örebro.
Rakt på sak

För få datorer stjäl lektionstid på Möckelngymnasiet

"Det finns alltid en dator att få tag på"
3:43 min

Möckelngymnasiet i Karlskoga är en helt nybyggd gymnasieskola med plats för 800 elever från både Karlskoga och Degerfors. Ny teknik har byggts in i skolan men trots förslag så har de ansvariga politikerna valt att begränsa antalet bärbara datorer till eleverna. I stället har skolan köpt in 300 datorer som förvaras i låsta skåp i korridorerna, och som lärarna ansvarar för att eleverna får använda på lektionerna.

Cajsa Takamäki och Emelie Helj, som ändå är ganska nöjda.

Helena Frisk är Socialdemokrat och ordförande i gymnasienämnden i Karlskoga. Hon är medveten om att trycket att köpa in fler datorer till skolan är stort, men säger att kostnaderna avgjorde att de styrande politikerna valde att satsa på datorer som får delas av fler.

Men det finns politiker som är beredda att satsa mer på datorer till de unga. Kanske något förvånande så är det pensionärspartiet SPI med två platser i fullmäktige (av 51) som valt att ta strid för att gymnasieleleverna ska ha varsin egen dator. För det är vår framtid det handlar om, resonerar Leif Fredriksson, SPI i Karlskoga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".