Grannarna gick samman och byggde en egen väg. Bild från invigningen i oktober 2009.
1 av 2
Grannarna gick samman och byggde en egen väg. Bild från invigningen i oktober 2009. Foto: Bengt Ericsson/privat
Bengt Ericsson
2 av 2
Bengt Ericsson Foto: Privat

Grannarna byggde en egen väg

4:34 min

Bengt Ericsson, som bor strax norr om Norrtälje, tröttnade på den osäkra och smala vägen. Tillsammans med sina grannar tog han saken i egna händer och bekostade och byggde en egen gång- och cykelväg intill den trafikerade länsvägen.

Det var för 20-30 år sedan som frågan kom upp första gången, när de boende längs vägen inte längre vågade släppa ut barn själva. Trafiken hade ökat och hastigheterna var höga, säger Bengt Ericsson.

I flera år försökte de få myndigheterna att bygga en gångväg. Men efter flera års försök beslutade byalaget att själva ta tag i saken och bygga en egen väg. Men hjälp från Trafikverket, som besökt platsen, fick de hjälp med hur de skulle göra rent praktiskt, med tillstånd och själva arbetet.

De sökte och fick bidrag från flera håll, men samlade själva, i grannskapet, ihop de mesta av pengarna som krävdes. De var även med och byggde själva vägen och ansvarar nu för underhållet.

I dag används vägen av många fler än de som bor där. Bengt Ericsson berättar hur vägen binder ihop flera gamla mindre vägar, som gör det möjligt att motionscykla och gå ut med barnvagnar. Bengt behöver inte längre ta bilen till grannen några hus bort och barnen kan gå ut som de vill.

Bengt Ericsson tycker fler borde ta efter. Han säger att det inte är så svårt, men att det krävs juridisk hjälp med hur man ska gå till väga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista