Åke Sällström, tidigare avdelningschef för totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå och vapenexpert på uppdrag av FN.
Åke Sällström, tidigare avdelningschef för totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå och vapenexpert på uppdrag av FN. Foto: TT och Claudio Bresciani / TT.

"Biologiska vapen kan ha dramatisk effekt – men Sverige har beredskap"

3:24 min

Hur ser vår beredskap ut kring biologisk krigföring, det frågar sig lyssnaren Alexandra von Siebenthal. Vi har tagit frågan vidare till Totalförsvarets forskningsinstitut för att få svar.

Lyssna på intervjun med vapenexperten ovan!

Alexandra von Siebenthal känner en oro och tycker att vi måste vara beredda genom att forska, studera, utbilda och ha preparerade vacciner. Men hur ser Sveriges beredskap ut egentligen?

Åke Sellström är tidigare avdelningschef för ett av världens 22 laboratorium som är godkända av FN och världshälsoorganisationen WHO – Totalförsvarets forskningsinstitut Umeå.

Han har varit utsänd som vapenexpert till Syrien för att undersöka om kemiska vapen användes och till Irak för att avskaffa de biologiska och kemiska vapen som fanns.

– Vi behöver inte vara oroliga, säger han. Det finns ett ständigt pågående arbete med att förbereda, utbilda och forska i frågan. I dag finns mediciner och skydd, men det tas fram vaccin först när det är klart vilken smitta det skulle handla om.

Men sannolikheten att det skulle kunna hända i större omfattning är liten säger Åke Sellström, eftersom det finns ett så omfattande internationellt samarbete och att de får information om någon smitta snabbt ökar i omfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista