Mikrofon
Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio

Så ser Ekots nyhetsvärdering ut vid mordfall

I Tio miljoner frågar sig Ivan hur mediebevakningen av mord kan bli mer jämlik. I dag behandlas ett mord i förorten annorlunda i jämförelse med andra mord, menar han. Vi bad Ekots publiceringschef redogöra för hur redaktionen arbetar med olika fall.

Hur gör Ekot sin nyhetsvärdering när det handlar om mord?

– Ett hundratal svenskar dör av dödligt våld varje år. Ekot rapporterar inte om alla dessa fall. Det som avgör är vilken typ av dödligt våld det handlar om, hur ovanlig händelsen är, om det finns principiella aspekter på den och så vidare, säger Ekots publiceringschef Klas Wolf-Watz.  

Hur bestämmer man vilken plats det ska få i nyhetssändningarna?

– Det gör den ansvarige producenten. Hon eller han gör en bedömning av nyhetsläget den aktuella dagen och placerar inslag och telegram i sändningarna utifrån det, säger han.

Hittills i år har 16 män dödats bara i Stockholms län. Gör Ekot tillräckligt mycket granskande journalistik kring dessa dödsskjutningarna i förorten tycker du?

– Dödsskjutningar i Stockholms län är ju framför allt något som Sveriges Radios lokala kanal P4 Stockholm rapporterar om. Men i vissa fall rapporterar även Ekot om dödsskjutningar i och omkring Stockholm, och även om liknande händelser i Malmö och Göteborg. Vi har granskat den här typen av brottslighet, men det utesluter inte att vi kan och bör göra ännu fler granskningar.

Ivan menar att de här morden inte får lika stor uppmärksamhet eftersom det handlar om invandrarmän i förorten. Spelar det roll om det är en ung tjej med svensk bakgrund eller om det är en ung kille med invandrarbakgrund som mördats?

– Nej, det har ingen betydelse, säger Klas Wolf-Watz.

Varför får i så fall olika mordfall så olika mycket uppmärksamhet?

– I grunden handlar det om nyhetsvärdering som sagt. Det gör att vi inte rapporterar lika mycket om de olika mord som sker, även om de såklart alla är väldigt tragiska händelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista