Samisk flagga som blåser.
Nytt lagförslag ska stärka skyddet för samiskan och övriga minoritetsspråk. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Nytt lagförslag: Så ska det samiska språket förstärkas

2:41 min

Den 14 juni beslutar riksdagen om ett nytt lagförslag för att stärka skyddet för de nationella minoriteternas språk och kultur, däribland samernas.

De samiska språken är idag hotade i olika grader, enligt Unesco. Sverige har vid flera tillfällen fått kritik, bland annat av Europarådet för att de nationella minoriteternas rätt till exempelvis modersmålsundervisning inte tillgodoses.

Tidigare i år kom regeringen med ett lagförslag om en stärkt minoritetspolitik där bland annat skyddet för minoritetsspråken ska förbättras.

I lagförslaget, som riksdagen ska besluta om den 14 juni, ingår bland annat att kommuner och landsting ska ha policys och riktlinjer för deras minoritetspolitiska arbete och att rätten till äldreomsorg och förskola på minoritetsspråken ska stärkas.

– Det jag skulle vilja se är en attitydförändring, vad är en same, vad innebär det att tillhöra en minoritet som alltid får kämpa för små, små rättigheter. Den här förstärkta minoritetspolitiken är ett steg i rätt riktning, men vi är långt ifrån klara, säger Mathias Fjällberg som själv är same från Landön i Krokoms kommun.

Lagen om nationella minoriteter innebär att minoritetsspråken ska bevaras och främjas, bland annat. Den som tillhör någon av de fem nationella minoriteterna har exempelvis rätt till modersmålsundervisning i grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola.

Mathias Fjällbergs barn går i förskolan och för honom är det viktigt att undervisningen i samiska fungerar i både förskola och skola, inte minst för språkets överlevnad.

– Barnen är framtiden, det spelar ingen roll om jag lär mig om inte jag lär mina barn. Då kommer kulturen dö ut med mig, vi måste jobba så att våra efterlevande får ha sitt språk, sin kultur och sin identitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista