Tio miljoner

Klimatångesten bromsar oss

1:37 min

– Jag är lite naiv och har väldigt gott hopp om framtiden, men jag kan inte säga att jag bygger det på hur det ser ut idag. Det är ju lika realistiskt att ha klimatångest som att vara hoppfull kan man ju säga.

– Många hämmas i sitt vardagsliv för de känner klimatångest. Den bromsar folk som skulle kunna använder sin kreativitet och krafter till att uträtta saker istället. Folk i yngre medelålder. Det har länge betraktats som ett personligt problem, som om de bara skärpte sig och var lite mer stabila så skulle de slippa den där klimatångesten. Men om man tittar sig omkring kan man inte säga att det är så.

– Det är en sak hur vi hanterar miljöproblemen idag. Men hur ska vi hantera klimatångesten, som en stor del av befolkningen sannolikt går och bär på?

Vad är Tio miljoner? Det är alla vi som bor i Sverige!

Ekots satsning ”Tio miljoner” samlar engagerade röster från hela landet. Vi har mött människor utan agenda och utgått från deras egna frågor. Några av de mest engagerande ämnena tar vi med oss till experter och makthavare för att lyfta frågorna och söka svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.