Sture Nordh ordförande för den parlamentariska public service-kommittén lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för radio och tv till kultur- och demokratiminister Alice Bah  Kuhnke (MP).
Sture Nordh ordförande för public service-kommittén lämnar över delbetänkandet om nytt finansieringssystem för public service till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Skyddat oberoende viktigast

Skattefinansiera public service i framtiden. Det föreslår public servicekommittén. Men hur påverkas oberoendet?

Den parlamentariska public service-kommittén har nu lagt sitt förslag och vill att licensfinansieringen skrotas och ersätts med en skattelösning av ett liknande slag som dagens begravningsavgift. Tanken är att pengarna tas in via skattsedeln, går in och vänder i statsbudgeten och vidare till ett särskilt konto, rundradio-kontot. Det kallas specialdestinerad skatt. Den ska uteslutande gå till Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Ett riksdagsbeslut om hur mycket pengar som ska tas in och delas ut ska gälla i flera år. Radiotjänst i Kiruna (Rikab) läggs ned och Skatteverket tar över. Förebilden finns i Finland och benämns, efter det finska public servicebolaget, Yle-skatt.

Utredningens förslag är på många punkter en repris på förra public serviceutredningen 2012, som stoppades av den dåvarande finansministern Anders Borg och inte ens gick ut på remiss. Kommitténs huvudlinje nu är alltså att införa skattefinansiering, men den har också tittat på andra modeller. Till exempel en hushållsavgift liksom också det som Sveriges Radio förordat, en moderniserad radio- och tv-avgift så att även nätuppkopplade datorer, surfplattor och mobiler blir avgiftspliktiga. Det senare var också riksdagens intention när avgiften gjordes teknikneutral 2006. Den fungerade. Allt fler betalade. Problemet var att lagen var utformad på ett sådant sätt att den i praktiken inte var teknikneutral. Det konstaterade Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) i ett uppmärksammat utslag för några år sedan. Enligt HFD handlade det inte om lagen i sig utan hur den var skriven.

Längre tillståndsperioder 

Kommittén argumenterar nu för att en skattelösning är det bästa. För att förstärka oberoendet finns det olika förslag hur det ska värnas. Det handlar om längre tillståndsperioder – åtta år, att de årliga anslagsvillkoren tas bort och att aktiva politiker inte ska få sitta i Förvaltningsstiftelsens styrelse. Åtgärderna kan med fördel även införas med en avgiftsmodell men är de tillräckliga för att skydda oberoendet vid en skattefinansiering? I en debattartikel i Svenska Dagbladet signerad av bland andra Svenska Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling konstateras att ”skatter har en tendens att leda in samtalet på argument som styrs av plånboken snarare än förnuftet. I dagens samtalsklimat – där granskande, oberoende, journalistik är under hård press – tror vi inte att det är plånboksargumentation vi behöver.”

Även Sveriges Radios vd Cilla Benkö har varit oroad över förslaget. I en kommentar på måndagen pekade hon på riskerna hon såg: ”Sveriges Radio kommer självklart att ha samma höga ambitionsnivå att ge publiken ett oberoende och kvalitativt innehåll även framöver oavsett vilken finansieringsmodell politikerna i riksdagen till slut väljer, men jag är djupt oroad över att vi nu föreslås lämna ett system med en tydlig avgift skild från statens budget för att istället införa en skatt”.

En teknikneutral avgift

Alla är överens om att dagens avgiftssystem inte är hållbart i längden. Det bygger på en föreställning om att det krävs en tv-apparat för att kunna ta emot rörlig bild. En inte särskilt komplicerad lösning vore att göra radio- och tv-avgiften teknikneutral. Utredningen konstaterar också att en utvidgad apparatavgift skulle kunna införas ”relativt lätt”.

I förslaget som överlämnades till kulturminister Alice Bah Kuhnke på måndagen finns ett viktigt medskick. Kommittén föreslår att Mediegrundlagsutredningen, som tillsätts nästa år, undersöker om det går att skydda public service via en grundlagsändring. Det är fullt möjligt att införa en moderniserad teknikneutral avgift i väntan på att den typen av oberoendestärkande skydd verkligen finns på plats.

strategi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".