En grå och molnig himmel.
Står skyddet för public service oberoende emot även bistrare politiskt klimat? Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Public service - bara i vackert väder?

Flera nya åtgärder för att skydda public service oberoende har föreslagits. Men klarar de att stå emot även bistrare politiskt klimat?

Historiskt har Sverige byggts i samförstånd, åtminstone i modern tid. Per Albins folkhem, fackens och arbetsgivarnas saltsjöbadsanda. I politiken har man lyckats komma överens. Åtminstone i de stora avgörande frågorna. Det har gällt även besluten om public service som oftast fattats med brett riksdagsstöd, med avsikten att de ska vara stabila och långsiktiga. Eftersom det rått samförstånd har skyddet varit därefter. Riksdagens beslut och en välvilligt inställd regering har ansetts vara tillräckligt. Men nu lever vi i en annan tid.

På SVT:s seminarium om oberoende i slutet av oktober visade Riksbankskommitténs utredare Niklas Schüllerqvist och Uppsalaforskaren Shirin Ahlbäck-Öberg på riskerna. Riksbanken och Riksrevisionen är exempel på myndigheter som ligger en bra bit från staten och grundlagsskyddas. Så har det inte alltid varit. Men efterhand har man förstått att verksamheternas oberoende är så viktigt att de inte får vara en del av vardagspolitiken.

Den parlamentariska public service-kommittén, som nyss i bred enighet föreslog att tv-licensen skrotas och ersätts med skattefinansiering, har också uppmärksammat problemet. Olle Wästberg (L) som är ledamot i kommittén beskriver det i Expressen som att SVT ligger vidöppet för politisk styrning.

Ökad polarisering

I utredningen föreslår kommittén en rad åtgärder för att säkra oberoendet. Långa sändningstillstånd där ett beslut ska fattas om villkoren och om tilldelningen av resurser som ska gälla i åtta år. Politiker ska inte få finnas i styrelsen för den stiftelse som äger de tre programbolagen UR, SR och SVT, och det finns fler förslag. Det är vällovligt, men att riva upp allt detta ligger, precis som idag, bara ”ett riksdagsbeslut bort”. Med den parlamentariska osäkerhet som nu råder är det inte självklart att ingångna överenskommelser verkligen kommer att hålla efter nästa val. Vad händer exempelvis vid en skattereform, som troligen inte är alltför avlägsen? 

Och hur var det nu med vädret? För närvarande är det väl mest uppsprickande molntäcke. Ibland tränger solen igenom. Men prognoser är som bekant inte alltid helt tillförlitliga. När solen lyser klarar sig public service ganska bra. Men det är nu vi ska förbereda oss för stormen, som kan komma snarare än vi kanske tror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista