Riksdagen
När remissinstanserna sagt sitt kan regeringen skriva proposition om framtidens finansiering av public service. Därefter kan riksdagen fatta beslut. Foto: Jessica Gow / TT

Bara 55 inbjudna att skriva remissvar

Nu har remissrundan för framtidens finansiering av public service inletts. Enbart 55 instanser har bjudits in, ungefär hälften mot hur det brukar se ut.

Sverige har ett unikt system – statens offentliga utredningar (SOU). Det används även för public service broadcasting. SOU 2017:79 är den senaste i raden public service-utredningar. Den genomförs av en parlamentarisk kommitté med samtliga åtta riksdagspartier representerade. Kommittén, som får stöd av ett sekretariat med tjänstemän från departement och myndigheter, ska dels föreslå hur public servicebolagen ska finansieras, dels föreslå hur de ska regleras och vilka villkor som ska gälla från 1 januari 2020.

Senast public service utreddes var 2012. Det förslag till finansiering som presenterades då förkastades av den dåvarande moderatledda regeringen. Nu har det återuppstått: Dagens radio och tv-avgift ska skrotas och ersättas med individuell skatt, enligt det delbetänkande som presenterades den 16 oktober. Alla ska betala för public service via skattsedeln. Men pengarna går inte hela vägen till den vanliga statsbudgeten utan föreslås ligga i ett slutet system. Enligt förslaget, som hela kommittén står bakom, är det inte längre hushållen som betalar direkt till public service. Nu debiteras skattepliktiga medborgare via skattsedeln och pengarna går in i statskassan och vidare till public servicebolagen. Det är inte kunden som köper tjänsten. Det är staten. Det är en inte helt obetydlig förändring.

55 inbjudna remissinstanser

Nu verkar det inte finnas särskilt många i politiken som sätter sig där emot. Men den demokratiska processen ska ha sin gång. 55 intresseorganisationer, myndigheter och medieföretag har kulturdepartementet bjudit in att lämna synpunkter på den 230 sidiga rapporten senast den 24 januari 2018. Ekonomistyrningsverket, Riksrevisionen, Myndigheten för press radio och tv och en rad andra myndigheter är skyldiga att lämna in svar. Tunga kommersiella medieföretag anser sig nog alla vara berörda och svarar, och förstås de tre public serviceföretagen.

En reflektion är att remisslistan är i sammanhanget ganska kort, den är närmare bestämt halverad jämfört med tidigare. Organisationer som Sveriges Författarförbund, Svenska Samers riksförbund och Svenska Tidningsutgivareföreningen förväntas inte ha synpunkter på det mest avgörande beslutet om public service på decennier.  Nu är det så väl ordnat att vem som helst får lämna in synpunkter. Men då måste någon upplysa om att remissomgången startat.

Remissvaren en temperaturmätare 

Remissvaren är viktiga. De är en temperaturmätare. De är förstås både positiva och negativa, pekar på möjligheter och brister och risker. Om det inte finns något direkt felaktighet som sätter stopp, som exempelvis lagrådet upptäcker, så vägs allt samman och refereras i den proposition regeringen tar fram. Det är det konkreta förslag som riksdagen ska ta ställning till. Regeringar är inte särskilt pigga på att lägga fram propositioner som inte går igenom, så det politiska spelet lär vara avklarat innan den formella processen i riksdagen med utskottsbehandling och beslut. 

Hur blir det då? Det är nog ännu så länge skrivet i stjärnorna. Proposition kan det bli men ovisst när beslut fattas. Blir det om ett år efter valet då kan det vara helt andra förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".