Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Förslag på grundlagsändringar kritiseras

Idag skriver ett antal företrädare för Utgivarna, däribland Sveriges Radios vd Cilla Benkö, en debattartikel i Svenska Dagbladet där förslag till ändringar i yttrandefrihetsgrundlagen ifrågasätts.

Bakgrunden till debattartikeln i SvD är ett förslag från regeringens utredare om att begränsa meddelarskyddet för hemliga uppgifter som rör en internationell insats. Förslagen drabbar inte bara uppgiftslämnare, utan kan även leda till att enskilda reportrar, researcher, fotografer eller andra som medverkat eller varit pådrivande i en publicering ställs till ansvar.

Utöver att begränsa meddelarfriheten och anskaffarfriheten vill utredaren införa två nya yttrandefrihetsbrott med långtgående konsekvenser.

– Jag ser inte tillräckliga skäl för att motivera ändringar i yttrandefrihetsgrundlagarna. Det finns en uppenbar risk att de begränsar möjligheterna för granskande journalistik när det gäller internationella insatser. Dessutom har vi sett hur uppgiftslämnaren kan råka illa ut, exempelvis när Anders Kompass stängdes av från sin FN-tjänst efter att ha avslöjat övergrepp i Centralafrikanska republiken, kommenterar Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Läs hela debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".