Frukostseminarium om lokaljournalistik Cilla Benkö, vd Sveriges Radio Erik Blix, moderator Medverkande: Rouzbeh Djalaie, Anna Körnung, Anna Lindberg, Jonas Ohlsson och Michael Österlund Studio 4 Radiohuset Stockholm
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Jag hoppas schweizarna röstar för sin public service

Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver inför folkomröstningen om public service i Schweiz på söndag 4 mars.

På söndag den 4 mars ska schweizarna folkomrösta om att slopa den obligatoriska public service-avgiften i landet. Förslaget ”No Billag” skulle innebära att public service-företagen berövas 75 procent av sina inkomster, och i praktiken innebär det en avveckling av verksamheten. Det vore ett förödande slag både mot den politiskt oberoende journalistiken och kulturlivet i Schweiz.

”No Billag” är ytterligare ett exempel på att public service är under attack på många håll i Europa. I Ungern och Polen har de styrande politikerna starkt begränsat den fria journalistiken. Genom att ta kontroll över medierna, inklusive public service, har de nationalkonservativa regeringarna i praktiken inskränkt yttrandefriheten i de bägge länderna.

Även i länder närmare oss som i till exempel Nederländerna har public service försvagats kraftigt med miljardbelopp i nedskärningar som en negativ effekt av en förändrad finansieringsmodell, och i ett av våra närmaste grannländer Danmark diskuteras nu på allvar besparingar för Danmarks Radio på allt mellan 20-25 procent vilket skulle innebära stora neddragningar i den publicistiska verksamheten. På andra ställen i Europa, som till exempel Tjeckien, privatiseras allt mer av medieutbudet.

Jag följer den europeiska utvecklingen med oro. Fria, självständiga och både ekonomiskt och politiskt oberoende medier spelar en avgörande roll i välfungerande demokratier. Public Service är dessutom en garant för ett mångfacetterat och modigt kulturliv som berikar människors liv.

På söndag är det alltså en ödesdag för public service media i Schweiz.

Förslaget från SVP (Schweiziska Folkpartiet), som lett till folkomröstningen möter dock också hårt motstånd. 160 politiker från åtta olika partier som sträcker sig över blockgränserna har gått samman under parollen ”No to No Billag” och kallar förslaget att avskaffa public service-avgiften en attack på mediemångfald och direktdemokrati. Ett starkt och ohotat public service bidrar till att hålla samman Schweiz med sina många olika regioner och språk, menar de som vill behålla radio- och tv-avgiften i sin nuvarande form. Dessutom påpekar de vikten av att kunna garantera ett seriöst medieutbud lokalt, vilket 21 regionala public service-radiostationer och 13 lokala TV-stationer gör idag.

Inte bara politiker har höjt kritiska röster mot ”No Billag”. Över 6200 kulturarbetare samt drygt 50 kulturorganisationer har samlats i ett gemensamt upprop där befolkningen uppmanas att rösta nej till förslaget. Skälet, menar tongivande personer i det schweiziska kulturlivet, är att just den kulturella mångfalden riskerar att urholkas utan en starkt public service som värnar bredden i utbudet.

De röster som höjts från många håll för att bibehålla finansieringen av schweizisk public service verkar ha påverkat opinionen i landet, där den senaste opinionsundersökningen visade att över 60 procent avser att rösta nej till förslaget. Det är lovande att det ser ut att bli ett nej, men samtidigt oroande att omröstningen äger rum. 60 procent är inte heller en väldigt klar och tydlig siffra, vilket jag personligen är bekymrad över. En opinionsundersökning är trots allt bara en värdemätare som ibland slår fel. Låt oss innerligt hoppas att så inte är fallet denna gång och att röstningsresultatet de facto visar sig bli är ännu mer negativt. Jag och många med mig kommer att följa utvecklingen i Schweiz på söndag kväll.

Låt oss hoppas att det schweiziska folket står upp för den trovärdiga journalistik och det breda kulturutbud som de har rätt till. Vi behöver starka och oberoende public service företag i hela Europa.

Cilla Benkö, vd

Två lyssningstips i ämnet:

Kulturnytt gjorde ett inslag om folkomröstningen 1 mars

Studio Ett 1 mars hade ett reportage och en studiodiskussion om public service med anledning av folkomröstningen (1,18 in i programmet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".