programbild Poddfest
1 av 2
Simon Gooch. Innovationsdirektör Sveriges Radio.
2 av 2
Simon Gooch. Innovationsdirektör Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Podden har framtiden för sig

På lördag arrangeras Poddfest i Stockholm där poddar både från Sveriges Radio och andra står i fokus. Sverige Radios innovationsdirektör Simon Gooch skriver om poddar på Sveriges Radio och tipsar om några personliga favoriter.

Jag har just kommit hem från en av de största internationella konferenserna om radio i världen, Radiodays Europe. Det var intressanta dagar och ett av de mest diskuterade ämnena var poddar. Det är naturligt då vi ser att lyssningen på poddar ökar både i Sverige och globalt.

På Radiodays talade teknikjournalisten och framtidsforskaren Ben Hammersley. Det var i en artikel som han skrev i The Guardian i februari 2004 som det sägs att begreppet podcast föddes. I Sverige har podcast, poddradio eller bara podd varit det begrepp vi använder för att beskriva det som egentligen är en ”digital ljudfil som finns tillgänglig via internet eller mobila enheter” (t.ex. läsplattor, telefoner)”.

Som jag skrev om här på bloggen tidigare i veckan är lyssningen on demand, eller efterhandslyssning, en viktig del av vårt utbud och vi var tidigt ute och producerade poddmaterial. Vi vill alltid ge er lyssnare rätt innehåll, i rätt format och på den plattform ni vill. Som lyssnare förväntar man sig att få komma åt innehållet på det sätt man väljer själv och vi vill möta upp mot det.

Till exempel lyssnar varannan person mellan 15 och 25 år på poddar regelbundet och enligt senaste Ungdomsbarometern är det fler i den gruppen som väljer poddar framför linjär radio i FM bandet på morgonen. P3, som riktar sig till just yngre lyssnare, har för att möta upp mot det under det senaste året renodlat sin poddstrategi genom att förenkla och förtydliga on demand-utbudet. Det innebär färre titlar men istället har P3 valt att förstärka, utveckla och skapa några nya poddar på områden där vi ser att det finns glapp och en efterfrågan hos den unga publiken.

Det är också P3 som producerar Sveriges mest lyssnade podd, P3 Dokumentär. Det visar det branschgemensamma poddindex som Sveriges Radio och jag själv varit drivande bakom och som drog igång i november förra året. Om du löpande vill följa lyssningen på svenska poddar gör du det via www.poddindex.se . Just nu finns tyvärr inte våra poddar med på listan eftersom vi håller på och uppdaterar våra system men snart är vi tillbaka.  

Vi är del av en riktigt spännande utveckling inom poddvärlden. Imorgon, lördag 24 mars, uppmärksammar vi det då Sveriges Radio arrangerar Poddfest på Fotografiska muséet i Stockholm. Det är en otroligt bra uppställning där tretton av Sveriges mest populära poddar spelar in sina program live framför publik. Det blir flera av våra poddar som Det Politiska Spelet och Creepypodden och poddar från andra som Fördomspodden från Café där Emil Persson möter Mark Levengood eller Raseriet med Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby. 

Kom dit och lyssna och träffa era favoriter. Mer om Poddfest hittar ni här och kan ni inte komma dit så kommer ni kunna lyssna på just er favoritpodd efteråt.

Jag vill också passa på att ge er några personliga poddtips. Trevlig lyssning.

Simon Gooch, innovationsdirektör Sveriges Radio

Musik

P3 Musikdokumentär – alldeles nystartad med Rihanna i första avsnittet 
 
P3 Soul - Mats Nileskärs arkiv har digitaliserats för att fira att han varit 40 år på Sveriges Radio

NPRs All Songs Considered - en podd där jag har hört många nya artister

Sport

Radiosportens Det Olympiska spelet - var ett måste som uppladdning inför årets vinter OS

The Guardian Football Weekly - eftersom jag är engelsman och fotbollsnörd är det en gammal favorit

Blandat

Så funkar det - är bland det roligaste på Sveriges Radio

Today Explained - från Vox ger snabba sammanfattningar och förklaringar av dagens största nyheter

Breakits podcast – har de senaste nyheterna om den svenska internetindustrin och startupvärlden. 

Slates Slow Burn - har under vintern gått tillbaka till 70-talet och Watergate-skandalen

Historierummet i Barnradion - en version av P3s succépodd P3 Historia som är riktad mot en yngre publik, första avsnitten handlar om Jeanne d’Arc

Ni kan hitta alla Sveriges Radios poddar via vår app Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".