Ring P1
1 av 2
P4 Göteborg. Susanne Ehlin. P4 Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
P4 Göteborg. Susanne Ehlin. P4 Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det handlar om anställningsform, inte om personer

Under onsdagen förekom många spekulationer kring det beslut ledningen för Ring P1 tagit om att endast använda fast anställda medarbetare i programledarrollen under en begränsad tid. Eftersom många av dessa påståenden är fel så reder Susanne Ehlin, samordnare för Ring P1, ut begreppen.

Den 24 oktober 2017 skickades ett mail ut till alla frilansare och återkommande programledare för Ring P1. I mailet står det att:

Valperioden: Kanalledningen har beslutat att vi under tre månader före och en månad efter valet enbart kommer att ha SR-anställda programledare för Ring P1. Detta eftersom man som anställd lättare håller sig uppdaterad om programregler och aktuella redaktionella frågor som rör valet och får stöd av arbetsledare och kollegor när programledarrollen ifrågasätts eller kritiseras, vilket inte är ovanligt under den här perioden. Programledarna ska heller inte kunna misstänkas för att ha lojaliteter som ligger utanför radiouppdraget, t ex yrkesverksamhet, engagemang eller exponering i andra företag, medier eller verksamheter.

I beslutsunderlaget som vi använde oss av inför detta skrev vi också:

Ring P1s externa programledare är en tillgång för programmet. De bidrar, precis som lyssnarna, till att programmet kan ha högt i tak och att det kan ge plats för olika åsikter och tankar. Men just under en intensiv valrörelse är det en fördel om Ring P1s programledare finns i den redaktionella miljö där det finns en möjlighet att fortlöpande hålla sig a jour med SRs valriktlinjer och samtalen kring dem.

Och i dessa texter finns svaret på de flesta missförstånd, medvetna och omedvetna som snurrat runt i andra medier och även på sociala medier under det senaste dygnet. Jag har gett ett stort antal intervjuer (några kan ni ta del av nedan) där jag fått förklara vad beslutet innebär. Med anledning av att det trots detta väljer att misstolkas vill vi nu från redaktionens sida tydliggöra följande:

1. Beslutet som gäller från och med 9 juni till en månad efter valet (8 oktober) är att endast fast anställda medarbetare på Sveriges Radio kommer att leda Ring P1.

2. Beslutet är inte på något vis riktat mot en eller flera enskilda individer. Våra frilansande programledare kan alla komma att programleda programmet längre fram i tiden. Detta beslut är inte en kommentar på något vis gällande hur de skött sitt uppdrag hos oss eller någon kommentar kring olika personer över huvud taget. Vi kommer så småningom börja planera för sändningarna efter den utpekade perioden och kommer då, precis som vanligt, att föra en diskussion med våra återkommande frilansare.

De återkommande programledarna som är frilansare och som därför berörs är: Tomas Tengby, Täppas Fogelberg, Emanuel Karlsten, Alexandra Pascalidou, Sverker Olofsson och Ina Lundström.

3. Vi varken petar eller sätter någon specifik person i ”karantän”. Jag förstår att det är fint för en rubriksättare eller någon som eventuellt är kritisk till vissa programledare att använda den beskrivningen men det stämmer inte. Vi väljer att under en begränsad period använda oss endast av våra fast anställda medarbetare för att vi känner att det är lättare att genomföra det redaktionella arbetet under denna tid om man är närmare kopplad till det dagliga redaktionella arbetet.

Det innebär att programmet kommer att programledas av personer som: Sofie Ericsson, Emmy Rasper, Henrik Torehammar, Jenny Sanner Roosqvist, Tova Nilsson och Nils Eklund.

Ring P1 är ett av våra mest lyssnade program och detta blir en intensiv period varför vi vill förklara bakgrunden till beslutet och hoppas nu att detta leder till att undvika fler missförstånd om beslutet.

Susanne Ehlin
Samordnare Ring P1

P4 Västerbotten
Expressen

Aftonbladet  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".