Simon Gooch, innovationsdirektör. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Simon Gooch, innovationsdirektör. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nu kan rösten leda dig till Sveriges Radio

Röststyrning, röstassistenter och smarta högtalare håller på att förändra våra medievanor i grunden. En utveckling som Sveriges Radio följer med spänning. Från och med idag finns Sveriges Radio tillgänglig genom Google Assistant, en röstassistent till smarta mobiler som nu finns på svenska. Det skriver innovationsdirektör Simon Gooch.

Här i Sverige känner många till röstassistenten Siri som funnits i Apples produkter, alltså den tjänst där man helt enkelt kan prata med telefonen för att få hjälp med olika saker. Detta är en röststyrd assistent eller ”röstassistent” som kan hitta olika saker på nätet, berätta vad klockan är eller hjälpa till man vill ringer ett samtal.

I länder som USA och Storbritannien är det röststyrning genom smarta högtalare, alltså högtalare som man kan ge röstinstruktioner för att till exempel spela upp musik men också att göra praktiska saker som att stänga av och på ljus i ett rum, som växer snabbt. Efter julhandeln 2017 uppgav 16 procent av amerikaner över 18 år att de ägde en smart högtalare. Här domineras marknaden av Google och Amazon som har lanserat röstassistenter i form av Google Assistant och Amazon Alexa som är inbyggt i smarta högtalare som Google Home och Amazon Echo.

När man undersökt hur människor använder den här typen av röststyrning har man kunnat se att det i stor utsträckning är för att exempelvis lyssna på musik och på väderleksrapporten. Drygt 40 procent av alla använder det för att ta del av nyheter, enligt Reuters Digital News Report 2018.

Man har även kunnat se att allt fler väljer att lyssna på radio genom smarta högtalare och med hjälp av röstassistenter. Det amerikanska public service-radiobolaget NPR uppger att knappt fyra procent av lyssnarna som livestreamade deras sändningar gjorde det genom en smart högtalare i slutet av 2017. Bara några månader senare var siffran över 13 procent. Det amerikanska analysföretaget Gartner spådde inför förra året att nästan en tredjedel av alla sökningar på internet skulle ske genom röstassistenter 2020.

Med andra ord kan vi se att det sker en stor förändring och att den sker fort. Men även om röststyrning blir allt populärare så har det fram tills nu varit svårare att skräddarsy.

För Sveriges Radio, som har som strategi att alltid arbeta med ljudet i fokus, är utvecklingen särskilt intressant, hur kan vi få röstassistenterna att spela upp vårt innehåll när konsumenter spås överge skärmar i större utsträckning? Till exempel skrev Future Today Institutes Tech trend report nyligen att, ”2018 blir början på slutet för traditionella smarta telefoner”. Det kan innebära att radion som vi känner till den håller på att förändras – igen. Från köksradio till smarta telefoner och en app, och nu vidare som en del i en röstassistent i lyssnarens uppkopplade hem och produkter.

Vi har följt utvecklingen av den här typen av tjänster och har utvecklat appar, eller ”skills” som det kan kallas till Google Assistent och Amazon Alexa (tyvärr är utvecklings möjligheterna till Apples Siri väldigt begränsad än så länge). Tidigare har det kunnat bara användas på engelska, men från och med idag pratar Google Assistent även svenska och lanseras som en app till din smarta mobil. Du som använder Google Assistant kan nu säga till din telefon att ”be Sveriges Radio spela de senaste nyheterna”, för att höra Ekot. Vi hoppas att allt fler företag och plattformar ska erbjuda liknande tjänster och arbetar vidare med utvecklingen av våra tjänster på flera vis, så att våra lyssnare kan ta del av vårt innehåll oavsett hur. Vi vill finnas tillgängliga där ni lyssnare finns.

Vad innebär det här för dig som lyssnar på radio? Jo, att det just idag finns ett nytt sätt att ta del av Sveriges Radios utbud som kan göra radiolyssnandet enklare, personligare och mer tillgängligt. Det innebär att du kan be din mobiltelefon att byta radiokanal istället för att själv behöva ratta in rätt frekvens i bilen, eller byta till din favoritpodd efter land- och sjövädret utan att behöva släppa det du har för handen. Det innebär att du kan få de senaste Ekonyheterna till frukosten utan att behöva leta efter det i appen och du kan be att få höra program om ett särskilt ämne utan att själv söka efter programmet.

Självklart kommer det fortfarande att gå att lyssna på våra program via köksradion, i appen och på webben precis som vanligt, men för dig som har en smart telefon, vill testa något nytt eller bara komma bort från skärmen går det nu också att lyssna genom Google Assistant.

Simon Gooch

Innovationsdirektör

Se hur Sveriges Radio fungerar via Google Assistant och läs mer om hur Sveriges Radio arbetar med röststyrning via Utvecklingsbloggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista