Uppsala jag vill veta karta
1 av 6
Uppsala jag vill veta karta Foto: Grafik: P4 Uppsala
Valdebatt i Borås
2 av 6
Valdebatt i Borås Foto: P4 Sjuhärad
#rättvisvård politiker
3 av 6
#rättvisvård politiker debatt Foto: MONTAGE av Mittmedia
Valet i stockholm debatt
4 av 6
Valet i stockholm debatt Foto: P4 Stockholm
Valkartan Västernorrland
5 av 6
Valkartan Västernorrland Foto: Grafik: P4 Västernorrland
Michael Österlund
6 av 6
Foto: Mattias Ahlm

Vi går till 311 val på söndag!

Det är inte bara val till riksdagen på söndag utan vi går också till val i 20 landsting och 290 kommuner. Det är många gånger i dessa politiska församlingar som beslut som rör folks vardag tas. Därför är den lokala valbevakningen i Sveriges Radios P4-kanaler extremt viktig, och den är omfattande, skriver biträdande programdirektör Michael Österlund.

Nu börjar vi närma oss slutsnöret i årets valrörelse och debatten är i full gång runt om i landet. Hela Sveriges Radio står laddat för en avslutande helg med en valspurt som avslutas i valvakorna på söndag kväll. P1 tar hand om den nationella valvakan och med start 20.30 tar de lokala kanalerna över med lokala valvakor i P4. Vi kommer hålla på långt in på natten och för den delen tidigt från dagen efter. När valet är gjort ska ju majoriteter formas i riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. Vi kommer vara där och bevaka efter valen precis som vi varit innan.

Våra 25 lokala kanaler, från Malmöhus i söder till Norrbotten i norr har rapporterat från fler platser än någonsin tidigare, och vi har gjort det på många olika sätt för att få in så många olika aspekter, röster och frågor som det är möjligt. Vi har utnyttjat möjligheten att sända från utanför våra radiohus, vi har samarbetat både med andra medier och med andra delar av samhället för att nå våra lyssnare. Just samarbetet med lokala mediehus är något vi på Sveriges Radio tycker är mycket bra, får vi ett bättre innehåll eller kanske kan göra ”större” saker genom att samarbeta är vi alltid öppna för det. Den lokala mediemarknaden mår bäst av ett hälsosamt samarbete mellan public service företagen och de lokala tidningarna.

Det finns flera framgångsrika exempel på valbevakning. Samarbetet i Jämtland mellan P4 Jämtland, SvT och Mittmedia under hashtaggen #rättvisvård kulminerade i valrörelsens enda nationella sjukvårdsdebatt, med fokus på landet utanför storstäderna är en. Den debatten hittar ni här.

I Malmöhus sände de temaveckor baserade på opinionsundersökningar, redaktionellt urval och rösterna från #tiomiljoner i Malmöhus – det blev temaveckor om klimat, trygghet, integration, skola och sjukvård. Här hittar ni bland annat den tillhörande skoldebatten

P4 Uppland har lyft upplänningarnas egna frågor under parollen #jagvillveta. En reporter har träffat lyssnare som fått ställa en fråga med den påbörjade frasen ”Jag vill veta…”. Både politiker och sakkunniga har få svarat på frågorna och P4 Uppland har verkligen lyckats i att få den riktigt lokala vinkeln på sin valbevakning med hjälp av detta. Dessutom har man för varje fråga publicerat en interaktiv karta där alla personers som ställt en fråga finns med. På så sätt syns spridningen i länet och kartan finns under varje inslag på webben. 

Även P4 Västernorrland tog hjälp av webben för att ge lokala politiker möjlighet att svara på lokala frågor, både i kommunerna och landstinget, för att finnas med på Västernorrlands interaktiva ”Valkarta”

I P4 Sjuhärad satsade man på en klassisk valdebatt i samarbete med Borås Tidning och SvT Väst, men med en unik inledning av Jon Koldenius från P4 som värmde upp publiken i en fullsatt Sagateater med en stand-up show. 

De lokala politikerna i Västmanland fick chansen att utmana varandra i dueller hos P4 Västmanland. Samtliga kommuner, regioner och riksdagskandidater har fått erbjudandet att utmana någon och gensvaret har varit stort. 

I ett samarbete utanför mediesfären så tog P4 Örebro och Länsteatern i Örebro det speciella greppet att vid två tillfällen arrangera valdebatter med P4-lyssnare som publik där skådespelare då och då spelade upp stycken med politiskt innehåll ur tidigare teaterföreställningar och inbjudna politiker debatterar sedan utifrån de frågor som pjäsen ställer.

I Göteborg har fyra partier åt gången fått debattera olika frågor,  i  Värmland och Kalmar har P4 varit på kommunturnéer runt om i länen  (till exempel här i Vimmerby och P4 Stockholm passade på och använde Sveriges Radios satsning på direktsändningar från Kulturhuset i centrala Stockholm för att fråga ut lokala politiker och arrangera relevanta debatter, som till exempel denna landstingsdebatt om kollektivtrafiken.   

Som ni kan se, det finns massor av förstklassig lokal valbevakning att ta del av och detta är endast ett urval, och jag är mycket stolt över det vi ger publiken. Det finns ett fantastiskt gäng medarbetare på våra P4-kanaler som gör denna typ av insatser varje dag. Men för dig som eventuellt missat det, ta sista chansen och uppdatera dig själv inför valet, förlåt valen, på söndag.

Michael Österlund
Biträdande programdirektör

Här hittar ni mer om Sveriges Radios sändningar under valhelgen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista