Valvakan i Sveriges Radio
1 av 9
Valvakan i Sveriges Radio Foto: Claes Bertilson/Sveriges Radio
Cilla Benkö vid riksvalvakan 2018
2 av 9
Cilla Benkö vid riksvalvakan 2018 Foto: Claes Bertilson/Sveriges Radio
Cilla Benkö på valvakan 2018
3 av 9
Cilla Benkö på valvakan 2018 Foto: Claes Bertilson/Sveriges Radio
Bakom kulisserna Sveriges Radios riksvalvaka 2018
4 av 9
Bakom kulisserna Sveriges Radios riksvalvaka 2018 Foto: Claes Bertilson/Sveriges Radio
Screenshot telefon valnatten
5 av 9
Screenshot telefon valnatten
P3 under valnatten
6 av 9
P3 under valnatten Foto: Cilla Benkö/Sveriges Radio
P4 Stockholm valnatten hos Radiosporten
7 av 9
P4 Stockholm valnatten hos Radiosporten Foto: Cilla Benkö/Sveriges Radio
Radio Sweden sänder på flera språk under valnatten
8 av 9
Radio Swedens valavaka på flera språk under valnatten Foto: Cilla Benkö/Sveriges Radio
Sisuradions valvaka 2018
9 av 9
Sisuradions valvaka 2018 Foto: Cilla Benkö/Sveriges Radio

Vilken valdag!

Jag gick från studio till studio i radiohuset i söndags för att ta del av den otroligt breda valbevakningen Sveriges Radio gjorde från Stockholm, samtidigt som var det fullt ös ute i våra P4-kanaler runt om i landet. Bevakningen var jättebra hela dagen och med det oklara parlamentariska läget så blir vår breda bevakning lika viktig i fortsättningen, skriver Cilla Benkö.

Det var förstås en intensiv kväll i radiohuset i Stockholm i söndags, liksom inne i TV- huset. Vår riksvalvaka i P1 sköttes nämligen från en studio bredvid SVT:s valvaka i TV-huset. Detta gjorde det enklare att intervjua partiledare och andra gäster under valkvällen. Alla jobbade outtröttligt i studion under hela kvällen till att vi knöt ihop sändningen runt klockan 01:30 strax efter att Stefan Löfven som siste partiledare intervjuats i vår sändning. Under kvällen ledde Lasse Johansson och Katherine Zimmerman samtalet på ett föredömligt sätt tillsammans med kollegor och experter från politiken, näringslivet, den akademiska världen och andra medier. Det var en strid ström kommentatorer som rörde sig bakom vår scen.

Men vår valdagsbevakning satte igång mycket tidigare än så, och den var otroligt mångsidig.

Från tidig morgon rapporterade vi från vallokaler i P4-kanalerna och ”God morgon, världen!” i P1 lade helt fokus på valet. Klockan 11 drog vi igång extrasändningen ”Sverige går till val” som hela dagen lång rapporterade från olika delar av landet i appen Sveriges Radio Play eller via webben. Den sändes också i P1 en timme under eftermiddagen. Olle Wiberg från Ekot programledde med den äran.

I P4 tog P4 Extra sikte på valet både med den ordinarie sändningen under eftermiddagen med Svjetlana Pastuhovic och med ett extrainsatt program på kvällen under ledning av Erik Blix, innan alla lokala kanaler sedan drog igång sina egna lokala valvakor. Under kvällen körde också P3 valvaka med sikte på den yngre publiken och långt in på natten samrapporterade P3 och P4 de sista resultaten. Ett helt otroligt arbete.

I radiohuset hade både Radio Sweden och Sisuradion valvakor och rapporterade på flera språk under kvällen. Jag är så otroligt stolt över det utbud vi erbjöd våra lyssnare under valdagen.

Och vi hade publiken med oss, som vanligt låg vi på strax över 4 miljoner lyssnare för Sveriges Radio under hela dagen. Vi såg att P1 hade fler lyssnare denna dag än en vanlig söndag vilket i och för sig var ganska väntat och vi hade ungefär 1,5 miljoner lyssnare som tog del av våra valvakor i P1, P3 och P4. Trafiken på vår webb och i sociala medier var högre än vanligt och i efterhand ser vi att efterhandlyssningen kommer att ge ännu högre siffror.

Hela dagen lång, och för den delen kanske ännu mer intensivt under kvällen, så arbetade vårt webbteam och våra digitala redaktörer med att sprida information och våra sändningar via webben och sociala kanaler, ett strålande arbete. Och när Valmyndighetens sida kollapsade under valnatten var det Sveriges Radio och andra medier som ändå kunde se till att rösträkningen löpande rapporterades till allmänheten. Det blev till och med så att Valmyndigheten hänvisade till bland annat oss under valnatten som ni kan se från bilden ovan.

Så vad händer nu, ja nu har vi bara att fortsätta på samma vis. För även om alla partier kallade sig vinnare under valnatten så är det ju tydligt från de senaste dagarnas rapportering att det är ytterst osäkert vem eller vilka som kommer att leda landet. I det läget blir vår roll ännu viktigare. Nu gäller det att följa utvecklingen och berätta, analysera och sätta den i sammanhang för er lyssnare. Det är vi redan igång med och det kommer vi fortsätta med. Den samlade bevakningen kommer ni fortsatt att hitta både bland annat här och via appen Sveriges Radio Play där ni kan följa vår våra viktigaste nyheter, via fristående ljudinslag under rubriken Toppnyheter.

Så fortsätt att lyssna!

Cilla Benkö
Vd, Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista