Nina Glans
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

P1:s lyssnare bli allt mer digitala

Med anledning av att det från och med idag kommer låta lite annorlunda i P1:s presentation av kommande program beskriver kanalansvarig, Nina Glans förändringen och varför den görs.

Det går bra för P1. Under hösten har radiolyssnarnas intresse för P1-kanalens nyheter och program varit ovanligt stort. Inte minst de stora nyhetsuppdaterande programmen – P1-morgon och Studio Ett – har noterat en kraftig ökning av publiken. Ett turbulent politisk läge har förstås bidragit till lyssnarnas behov av nyhetsuppdatering, kommentarer och fördjupning.

P1:s publik har också under de senaste åren blivit allt mer digital. Fortfarande är FM-radion störst, men allt fler P1-lyssnare väljer att ta del av programmen via digitala plattformar, i första hand vår app, Sveriges Radio Play.

Det nya sättet att lyssna på radio betyder att vi med start den 14 januari gör vissa mindre förändringar hos P1 presentation, som är de personer som presenterar programmen och tipsar om kommande program i P1-tablån. De brukar kallas P1:s ”hallåor” av en del lyssnare. P1-presentatörernas inslag på dagarna kommer från och med nu att vara förinspelade, en arbetsmetod som sedan flera år används när det gäller P1:s kvällar, nätter och helger. Sändningstiden för presentatörernas inslag minskar därmed något vilket kommer resultera i mer programinnehåll i P1-programmen. Detta möter också de önskemål från lyssnare som vi fått under en längre tid, där man efterlyst mer tid för program och mindre för information om vad som kommer framöver.

I en tid när många lyssnar på programmen digitalt, när de själva vill, behöver informationen om programmens innehåll och medverkande finnas inne i programmen och inte före eller efter. Annars blir det otydligt för de digitala lyssnarna. Därför gör vi från och med idag den förändringen.

Våra P1-presentatörer och den service de ger till P1:s publik kommer fortsatt vara en viktig del av vårt utbud till FM-lyssnare dygnet runt, året runt. Men det kommer att låta lite annorlunda och vi hoppas och tror att förändringen ska fungera bra och att P1 även framöver ska vara den populära och nyttiga kanal som lyssnarna tycker att den är idag.

Nina Glans
Kanalansvarig P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista