P1-morgon Katherine Zimmerman, Anna Hernek och Daniel Alling P1 Sveriges Radio
1 av 2
P1-morgon Katherine Zimmerman, Anna Hernek och Daniel Alling P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
Nina Glans. Kanalansvarig P1. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Nina Glans. Kanalansvarig P1. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

P1-morgon blir ännu bättre

På måndag den 4 februari görs ett antal förändringar i P1-morgon för att ge lyssnarna en ännu bättre sändning varje morgon. Nina Glans, kanalansvarig på P1 förklarar bakgrunden.

Varje morgon lyssnar cirka 750 000 personer på P1-morgon som är ett av Sveriges Radios mest omtyckta program. P1-morgon ger lyssnarna både nyhetskoll och fördjupning och programmet har sänts på vardagsmorgnarna under 20 års tid. Programledarna Anna Hernek, Katherine Zimmerman och Daniel Alling leder lyssnarna genom morgonen som bjuder på de senaste nyheterna, intervjuer med aktuella gäster och debatter varvat med kommentarer och analyser från experter. I programmet som sänds vardagar mellan 05.30-9.30 får du även vetenskapsnyheter och senaste nytt om kultur, sport, ekonomi och väder samt reflektion i ”Tankar för dagen”.

Med start den 4 februari gör P1-morgon vissa förändringar för att möta hur ni lyssnare agerar när ni följer programmet, något som vi hela tiden undersöker. Ett antal sändningstider är justerade för att P1-morgon ska få ännu bättre utrymme för aktuella nyheter från olika delar av landet och världen som vi vet att många morgonlyssnare efterfrågar.

Här är några av nyheterna:

  • SMHIs långa väderleksprognos kl 07.55 flyttas till 08.55. Prognoserna kl 05.55 och 06.55 ligger kvar på sin vanliga tid. Förändringen görs för att den publik som lyssnar på den senare delen av P1-morgon också ska få en aktuell väderleksprognos. Lyssnarna vid den tidpunkten tillhör i större utsträckning den lite äldre delen av publiken, som det har visat sig också har ett större intresse av SMHIs längre sändningar och som kanske i mindre utsträckning använder väder-appar i mobilen.

  • Kulturnytts sändning kl 07.46 kortas med ett par minuter. Kulturnytt får istället möjlighet att uppdatera de tidiga morgonlyssnarna i en kort rapport några minuter före kl 7.00.

  • ”Tankar för dagen” flyttas till kl 06.25 för att ge mer utrymme för aktuella inslag för den publik som slår på radion i halvtimmen före kl 07.00. Programmet går även i repris varje kväll i P1.

P1-morgon har en betydande andel lyssnare i den yngre medelåldern som bara har möjlighet att lyssna en kortare stund under morgonen och vi vill kunna ge dessa lyssnare en heltäckande nyhetsuppdatering under den tid som de är med oss.  Vi hoppas att förändringarna ska medföra att programmet upplevs som mer sammanhållet och att det kommer att innebära en ännu bättre lyssningsupplevelse.

Nina Glans

Kanalansvarig P1

Lyssna gärna på denna intervju från P1-morgon den 1 februari med Olof Sjölander om förändringarna i programmet. som är chef för P1-morgon och Studio Ett. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista