7 feb 2019 seminarium Cilla Benkö talar
1 av 3
7 feb 2019 seminarium Cilla Benkö talar Foto: Helena Engqvist/Sveriges Radio
7 feb 2019 seminarium Cilla Benkö
2 av 3
7 feb 2019 seminarium Cilla Benkö Foto: Helena Engqvist/Sveriges Radio
Paris ambassadör med DR och SR
3 av 3
Ambassadör Veronika Wand-Danielsson, Danmarks Radio:s vd Maria Rørbye Rønn och Cilla Benkö Foto: Helena Engqvist/Sveriges Radio

Cilla Benkö inledningstalade när hotet mot fria medier i Europa diskuterades i Paris

Sveriges Radios VD Cilla Benkö inledde på onsdagen ett lunchseminarium om hotet mot fria medier i Europa på den svenska ambassaden i Paris. Hela inledningsanförandet finns att läsa i sin helhet här.

Svenska ambassadören Veronika Wand-Danielsson var värd för samtalet där bland andra vd:n för Danmarks Radio (DR) Maria Rørbye Rønn medverkade tillsammans med representanter från UNESCO, Reporters Without Borders och franska medieforskare, medieinstitut och redaktioner.

Vikten av fria medier i en välfungerande demokrati kan inte underskattas. Det var en av utgångspunkterna under ett lunchseminarium som den svenska ambassaden i Paris bjudit in under rubriken ”Media Freedom under threat in Europe”.

Medverkade i samtalet gjorde, förutom Sveriges Radios vd Cilla Benkö och DR:s vd Maria Rørbye Rønn, bland andra Guy Berger, Unescos chef för yttrandefrihet och medieutveckling, Pauline Adès-Mével, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för Europa och Balkan, Véronique Auger, chefredaktör på franska tv-kanalen France 3 och Nicolas Curien från CSA – Conseil Supérieur de l’Audiovisuel, den myndighet i Frankrike som reglerar radio och tv.

Cilla Benkö inledde samtalet och lyfte att hon ser en utveckling där fria medier och yttrandefrihet utmanas över hela Europa, och världen. Det handlar om lagliga inskränkningar, politisk reglering, hat och hot mot journalister och om en framväxande retorik där medier utpekas som en elit, främmande från det samhälle man har som uppgift att bevaka.

I sitt tal lyfte hon vikten av att säkra långsiktigt finansiering och fortsatt breda uppdrag för public service-bolagen, men också vikten av att från alla håll i samhället försvara – och tydliggöra - fria mediers vikt för i en välfungerande demokrati.

”Opartiska nyheter och trovärdigt innehåll som alla kan lita på, som når brett och speglar allas åsikter, är en samlande kraft. Och det är viktigare i dag än det varit på mycket länge”, sade hon.

Läs hela Cilla Benkös inledningsanförande (på engelska) nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista