#srturne

Tack för alla synpunkter och tankar!

För sex veckor sedan inleddes Sveriges Radios publikturné i norr och söder, idag avslutades den. Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver om avslutningen och lite om det vi hört på vägen.

I eftermiddags gick Sveriges Radios stora turné i mål. Efter sex veckor möttes de två husbilar som åkt genom Sverige vid Kulturhuset i Skövde. Det har varit sex veckor fyllda av möten med lyssnare från Björkliden i norr till Trelleborg i söder, från Slite i öst till Strömstad i väst.

Det har varit otroligt spännande och tankeväckande att föra dessa samtal. Ungefär 3 500 personer i alla åldrar är med i den enkät som vi gjort på de platser vi besökt, men vi har förstås pratat radio med många fler än så. Många vi mött har varit trogna P4-lyssnare, andra har hellre vänt sig mot kanaler som P1 och P3. Nu har vi ett gediget material som vi ska sätta oss ned i detalj och analysera de kommande veckorna. Det är självklart inte en vetenskaplig undersökning vi gjort, men med så många röster ger det ändå en god fingervisning om hur många av våra lyssnare ser på oss. Materialet kommer att vara en viktig beståndsdel när vi funderar över hur vi ska utveckla Sveriges Radio de kommande åren i en riktning som tillgodoser så många lyssnares behov som möjligt.

Tanken med enkäten har varit att lära oss mer om vår publik. Vi ville veta hur de vi mötte lyssnar, vad de helst lyssnar på och vad som skulle krävas av oss för att de kanske skulle lyssna ännu mer. Vi har också velat träffa dem som inte lyssnar på oss alls, de som väljer bort Sveriges Radio till förmån för annat, de som kanske tycker att vi borde göra annorlunda val och prioriteringar.

Några saker går att se redan nu. Vi har exempelvis frågat alla vi mött vad de helst lyssnar på i Sveriges Radio och där toppar nyheter och musik framför lokala nyheter och lokala program. I vårt nuvarande sändningstillstånd har vi ett tydligt uppdrag att spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns. Vi frågade därför de vi mötte om de kände igen sin vardag i det de hör från Sveriges Radio. Drygt åtta av tio svarade att de gjorde det, en av tio svarade att de sällan eller aldrig gjorde det.

När vi frågar de vi träffar vad som skulle få dem att lyssna mer på Sveriges Radio är det många som lyfter fram olika synpunkter när det gäller musik och särskilda musikgenrer. Mer gammeldans, mer house, mer Kraftwerk, mer visor från 40-talet, mer rock´n roll exempelvis. Andra pekar på att vi borde satsa ännu mer lokalt, vissa efterlyser särskilda sportsatsningar som exempelvis ännu hårdare bevakning av isracing och hästsport. Flera av dem vi mött skulle vilja höra ännu fler dokumentärer och särskilda humorprogram.

En av dem vi talade med konstaterade att ”jag lyssnar rätt mycket redan”, ännu mer lyssnande skulle leda till ”skilsmässa”. En annan noterade ”Jag kan inte lyssna mer än jag redan gör”. Och varför stänger man då av sin radio eller slutar lyssna på appen? Många pekar på att radiolyssnandet hänger ihop med bilresor, när man är framme slutar man lyssna. Någon stängde av när det var ”för mycket prat om något som inte intresserar”.

Och så är det nog för oss alla. Vi lyssnar av olika anledningar och i olika livssituationer. För oss är det viktigt att fylla många olika behov för våra uppdragsgivare, svenska folket. Jag är övertygad om att den här turnén kommer att hjälpa oss att göra det ännu bättre i fortsättningen.

Till alla er som ställt upp och berättat om hur ni ser på det vi gör och vad ni önskar av oss de kommande åren vill jag rikta ett stort och varmt tack! Era synpunkter är värdefulla för oss.

Cilla Benkö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista