#KeepMediaGood #WorldPressFreedomDay

Sveriges Radio och EBU uppmärksammar pressfrihetens dag

Pressfrihetens Dag uppmärksammas runt om i världen idag den 3 maj.  Sveriges Radio och European Broadcasting Union (EBU) lyfter vikten av en fri press som en del av en fungerande demokrati.

Med anledning av pressfrihetens dag har Sveriges Radios vd Cilla Benkö skrivit en debattartikel om hotet mot det svenska ordet. I artikeln som publicerats i Dagens Nyheter skriver Cilla Benkö bland annat: 

Yttrandefriheten och pressfriheten är under stor press. I världen, i Europa och i Sverige. Globalt ser vi hur listan över länder som blir omöjliga för journalister att arbeta i blir allt längre. Länder där grundläggande demokratiska värden som yttrande- och mediefrihet inte kan garanteras och där journalister och redaktörer som bara försöker göra sitt jobb fängslas, trakasseras och mördas.

Förra året dödades 99 journalister över hela världen, enligt UNESCO. En nattsvart siffra. När journalister tystnar försvinner också viktiga sammanhang och perspektiv och propaganda ges fritt spelrum. Vinnare blir de krafter som vill styra världsbilden och som därför ser journalister som ett hinder som ska tystas. 

Läs hela debattartikeln här (via länken finns också en engelskspråkig version av artiklen)

Kortfilmer med anledning av pressfrihetens dag

Sveriges Radios vd Cilla Benkö:
"Fria medier behövs för att ställa de obekväma frågorna"

Swedish Radio Director-General Cilla Benkö
The importance of public service media at election times.

I filmen från EBU ovan syns bland annat Sveriges Radios Johan- Mathias Sommarström som en av reportrarna ute på uppdrag. 

#KeepMediaGood #WorldPressFreedomDay

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista