#euval2019

Riktigt stolt över vår breda bevakning

Igår kväll var det dags för EU-valvaka i Sveriges Radio och det var nästan slutet på bevakningen av valrörelsen i detta EU-val. Men nu på morgonen analyserar vi resultatet. I ett blogginlägg reflekterar vd Cilla Benkö på den breda bevakning som Sveriges Radio erbjudit.

Jag kan inte säga hur många timmar rapportering vi gett er lyssnare om EU valet, men jag kan med säkerhet säga att den är bland den mest omfattande vi gjort. Vi har gett er historier från runt om i Europa där våra korrespondenter korsat kontinenten för att ge er möjlighet att ta del av vad som händer i de anda europeiska länderna.  Vi har hört rapportering ifrån ett Storbritannien som undrat om de ens skulle vara med i valet, vi har hört Studio Ett:s speciella rapporter från de så kallade Visegradländerna, vi har hört hur P4 Dalarna reste till Bryssel för att förklara hur EU besluten påverkar på hemmaplan och vi har arrangerat en riktigt livlig slutdebatt några dagar före valet. Under förträfflig ledning av Helena Groll och Daniel Alling (som också ledde valvakan) fick partiernas toppkandidater debattera, och de gjorde de verkligen.

Men toppkandidaterna har också fått möjlighet att berätta om vad just de vill via våra utfrågningar i P1-morgon, P4 Extra och i ett samarbete mellan Europapodden och Det Politisk Spelet då ni, lyssnarna, också fått ställa era frågor direkt till kandidaterna.

Även den granskande journalistiken har varit omfattande, och jag vill bland annat nämna Kulturredaktionens rapportering och våra datajournalisters genomgång av EU:s bidragssystem, men vi har också erbjudit så mycket mer. Vi hade  en valkompass där vi som enda medieföretag erbjöd en version på engelska och en på lätt svenska. Vi har haft Sameradions intervjuer med EP-kandidater från norra Sverige och Kluvet Lands specialfokus på EU under våren.

Denna bredd är precis det vi är bäst på, att ge hela bilden – granska, analysera och förklara. Vi kan, vi har kunskapen och vi tar gärna rollen som den trovärdiga guiden. En roll som kanske aldrig varit viktigare i en värld där det blir allt svårare att avgöra vad som är sant och falskt.

Men det har inte bara handlat om att bevaka nyhetsläget, det har också funnits behov att förklara hur EU påverkar allas vardag. För trots att det är snart 25 år sedan Sverige gick med i EU så finns det mycket vi inte alltid vet, och det är också en viktig del av vårt uppdrag, att förklara hur saker fungerar och hur vardagen idag hänger ihop med historien. Det har vi gjort genom en typ av EU skolor i P4, och i P4 har även vår Brysselkorrespondent Andreas Liljeheden och våra tidigare Brysselkorrespondenter Janne Andersson och Jens Möller deltagit allt som oftast för att belysa frågor. Europapoddens experter har haft frågeprogram, P3 har både haft ”Temavecka om EU” och berättat om tidigare skeenden med en P3 dokumentär om Greklandskrisen och partiet Gyllene Gryning. För att toppa hela paketet så har P3 Dystopia dramatiserat hur en framtida kollaps av Europa skulle kunna se ut. Historia, nutid och "framtid" i en härlig mix.

Satsningen #500 miljoner, där EU-medborgare via egna frågor satt dagordningen, har också gjort att vi under denna valrörelse haft fler ämnesval och perspektiv än någonsin tidigare.

Och inte tog det slut när valresultaten var inne. Nej mitt i natten i natt drog Europapodden igång med ett specialavsnitt med en eftervalsanalys av Caroline Salzinger och Susanne Palme i Stockholm och Andreas Liljeheden från Europaparlamentet och nu på morgonen hör vi fortsatta analyser bland annat från våra korrespondenter runt om i Europa direkt i P1-morgon.

Det är när jag ser tillbaka på en valrörelse som den vi nu har haft som jag som vd för Sveriges Radio kan känna en enorm stolthet och samtidigt måste jag också reflektera över hur viktigt vårt public service uppdrag verkligen är. Att ge en röst åt alla och att belysa alla olika aspekter på de frågeställningar som är viktigast för det demokratiska samhället är en uppgift vi ser som oerhört viktigt – då är vi också som bäst! Jag är otroligt stolt över vad alla medarbetare på Sveriges Radio har åstadkommit under hela denna vår.

Cilla Benkö, vd

Europapoddens eftervalsanalys "Europa vi har ett resultat"

EU-valsrapporteringen samlat

P3 Dokumentär "Greklandskrisen och gyllene gryning"

P3 Dystopia "Europas kollaps"

P4 Dalarnas specialsändning från Bryssel

Kluvet land

Kulturredaktionens samlade rapportering om EU valet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista