#sralmedalen

Samtal pågår – eller rättare sagt, samtal har pågått

Sveriges Radios vd Cilla Benkö beskriver en Almedalsvecka med fullsatta hus under Sveriges Radios många livesända program och Sveriges Radios seminarium om Europapolitik, journalistik och medieklimatet och om en vecka med många möten och diskussioner.

Förra veckan var jag och många med mig i Visby på Gotland för Almedalsveckan. Vi från Sveriges Radio är i första hand där för att följa och analysera politiken. Men vi träffar också publiken som finns där för att följa de av våra program som sänder live från vår scen under veckan. Vi har haft fullt vid scenen nästan oavsett tid på dygnet och oavsett väder. Vi som var på plats i Visby fick uppleva ett Gotland med för årstiden ovanligt mycket regn och blåst. Trots det valde otroligt många att på plats ta del av såväl intervjuer och analys som satir. Det visar vilket intresse det finns för våra program och det var verkligen roligt att se. Det finns en hunger för de analyserande och fördjupande samtalen som erbjöds.

Jag själv var också i Visby för att träffa olika personer och speciellt för att diskutera och debattera medier, public service, kultur, ledarskap och naturligtvis för att företräda Sveriges Radio i en mängd olika sammanhang och möten.

Mot bakgrund av att public service propositionen nyligen kom var det självklart så att många ville diskutera vår roll i medielandskapet. En viktig diskussion som jag gärna tar. Det svenska medielandskapet blir alltmer digitalt och globalt. Just nu råder det dessutom en ljudboom. Aldrig tidigare har Sveriges Radio haft så många utmaningar. Vi måste idag på ett helt annat sätt än tidigare bli valda. Utmaningar som om vi hanterar dem rätt också innebär stora möjligheter. Den svenska publiken har så många olika alternativ att lägga sin tid på idag.

Vi måste fortsätta att värna ett starkt ”dual system” dvs ett starkt Sveriges Radio sida vid sida med starka svenska kommersiella medier. Det är bäst för publiken, samhället och för demokratin. Urholkas de svenska medierna och allt fler enbart får sin mediekonsumtion styrd av de globala jättarnas algoritmer så riskerar vi en väldigt tudelad världsbild.

Jag hoppas verkligen att de som såg och hörde mig i dessa diskussioner – några kan ni se via länkarna längst ned - gick därifrån med en klar bild av var både jag, och vi på Sveriges Radio står när det gäller dessa frågor.

Forskningen visar tydligt att samhällen och demokratin gynnas i de länder där det finns ett väl fungerande mediesystem. Vi på Sveriges Radio tog för flera år sedan initiativet till aktiva diskussioner med flera tidningsutgivare om hur vi ska samexistera och vi har tillsammans genomfört ett antal åtgärder. Jag fortsätter gärna dessa diskussioner och har under veckan enats med ett antal mediekollegor om att vi ska ses och fortsätta samtalen efter semestrarna. Det är bra!

Under Almedalsveckan försöker vi på Sveriges Radio alltid att ordna ett seminarium kring en stor internationell fråga som är av intresse för såväl media och journalister som för politiker och andra opinionsbildare. I år var det helt naturligt att ha Europa i fokus.

Jag vill därför passa på att tipsa alla av er som läser detta att lyssna på vårt seminarium om EU, Brexit, EU-valen och den europeiska mediesituationen. I onsdags diskuterade företrädare för BBC, Gazeta Wyborcza, Frankfurter Allgemeine Zeitung och Politico allt detta och mer därtill i det som Barometern ledarsida kallade: ”ett synnerligen angeläget seminarium”. Det som Barometern ansåg var mest angeläget var inte helt oväntat situationen i Polen. ”Självständiga institutioner och europeisk gemenskap är två odiskutabelt goda ting. Därför borde det väcka stor oro när fria institutioner undergrävs i ett EU-land”.

Men Almedalen är som sagt också så mycket mer än debatter, paneler och seminarier. Jag fick till exempel möjlighet att ha ett mycket intressant middagssamtal om artificiell intelligens (AI). Allt detta gör att jag åkte hem med massor av nya tankar och idéer, nya kontakter, ny kunskap och en vetskap om att även i Visby kan det på sommaren regna så mycket så att jag kände mig som en dränkt katt.

En tanke jag också bär med mig är att om Almedalen även framöver ska kunna fortsätta att vara en viktig mötesplats så måste det fortsatt ske diskussioner och möten över gränserna. Det får inte bli en vecka av slutna och stänga möten för några få inbjudna och det får inte heller bli en vecka där viktiga personer uteblir. Almedalsveckan är en smältdegel av olika åsikter som skapas av de som är där, hoppas det fortsätter för det är unikt.

Slutligen vill jag säga ett stort tack till våra kollegor på P4 Gotland som denna vecka både bjöd på sin expertis genom att kunniga medarbetare hjälpte alla tillresta kollegor att sända våra program men också bjöd oss alla på en bra kväll med quiz och fotboll på redaktionen (synd bara att Sverige förlorade den semin). Och dessutom, nu när vi andra har åkt hem finns P4 Gotland kvar och bevakar både Almedalen och resten av Gotland, dygnet runt och året runt – tack för det!

Cilla Benkö

Vår nyhetsrapportering från Almedalen

Sveriges Radios seminarium (onsdag 4/7)

Barometerns ledare om seminariet: "Demokrati under avveckling"

Cilla Benkö - debatt i Expressen TV

Cilla Benkö i panel om public service hos SvD

Lyssna i efterhand på vårt scenprogram

Nordegren & Epstein

P4 Extra

Det Politiska Spelet

Tankesmedjan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista