Alexander Lundholm
Foto: Mattias Ahlm/SR

OS-programledare: Alexander Lundholm

0:43 min

Alexander Lundholm kommer att vara programledare och reporter under OS i Pyeongchang.

Beskriv dig själv med tre ord: Oj, oj, oj, det här var inte lätt! Det är många ord som kommer upp i huvudet, inte alla särskilt smickrande. Men kanske: Tänker för mycket.

Hur stort är OS för dig: Gigantiskt. Särskilt detta OS, när podden "Det olympiska spelet" och Radiosportens OS-förberedelser har varit mitt fokus sedan augusti.

Ditt roligaste vinter-OS-minne som reporter på plats: I Sotji när jag följde damernas stafett från den mixade zonen. Det var osannolikt varmt och soligt den dagen. Men att se hur Charlotte Kalla närmade sig ledarduon, och senare spurtade förbi, är ett minne för livet. Det jag minns allra starkast från den dagen är de andra tre svenska stafettåkarnas glädjeskrik i målfållan, när de insåg att de skulle vinna guldet.

Ditt bästa vinter-OS-minne i Tv/radiosoffan: När det blev dubbla svenska guld i sprintstafett i Turin 2006. Björn Linds magiska form under det spelet var ju enormt häftigt att se. En annan magisk stund var ju när Anja Pärson reste sig efter den brutala kraschen 2010, och vann en medalj dagen efter.

Vilken är din favorit-vinterolympier genom tiderna: Jag har alltid varit enormt svag för Magdalena Forsberg, men hon lyckades ju aldrig fullt ut i ett OS. Anette Norberg kanske? Jag tycker att hon är cool - och dessutom extremt framgångsrik. Eller Steven Bradbury.

Vad ser du mest fram emot i Pyeongchang: Att följa Charlotte Kallas 10 kilometer. Den 15:e februari, samma datum som hon vann OS-guld både 2010 och 2014!

Vem/vilka är Sveriges största medaljhopp: Curlinglagen, Charlotte Kalla, sprintstafettlaget Kalla/Nilsson och Sandra Näslund! Men om jag ska välja: Lag Edin.

Varför ska man följa vinter-OS med Radiosporten: Vi kommer att bjuda på den bästa mixen av spänning, underhållning och fördjupning. Dessutom: I Radiosporten blir det ingen reklam.

Mejla Alexander på alexander.lundholm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista