Jacob Dahlin, Jonas Hallberg och Helena von Zweigbergk. Foto: SVT Bild.

Så lät de 25 första programmen - lyssna på spaningar från förr!

Det allra första Spanarna (16 sep 1988)
17 min

Med stigande ålder kommer inte bara - förhoppningsvis - en viss mognad utan också ett överseende. 

Här kan du lyssna på och läsa om det absolut första programmet!

Mycket av det som skedde i början, som genom åren kanske betraktats med ett generat leende (eller helst glömts bort) finner sin plats i den organiska utveckling man tycker sig ana i backspegeln och får därmed något försonande över sig. 

Jag vill gärna se de första halvårets program i det skenet. Ungefär som glimtar ur en experimentlaboratorium. Vi hade idén men svävade fortfarande på målet när det gällde tillämpningen.

Detta är på intet sätt en kritik av panelen. Tvärt om! De var lysande och gjorde det bästa av de förutsättningar vi givit dem. Om det var några som svävade lite på målet så var det jag och Niklas. Men det ordnade upp sig med tiden.

Så, var så goda. Det var så här det började.

Premiärtrion (med en tredjedel av panelen med på telefon (!)

De tre första spanarna, Johan Helmertz, Staffan Dopping och Susanne Ljung inledde hösten 1988. I januari 1989 avlöste Jacob Dahlin, Jonas Hallberg och Helena von Zweigbergk (bilden).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".