Allergifria tårtan

Här hittar du ett recept på tårtbotten och hemmagjord ”grädde” på havrebas som passar även de som inte tål gluten (de flesta glutenintoleranta klarar havre), laktos, mjölkprotein, vete, sojaprotein och ägg. Taget från www.allergimat.com    

Botten
3 dl potatismjöl
1 1/5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 1/2 vatten
2 msk margarin (mjölk- och sojafritt)

Blanda alla torra ingredienser, rör i vattnet.
Ta ett bakplåtspapper och smörj det med margarinet. Bred ut smeten. Grädda i ugnen i ca 5 till 10 minuter. 175 - 200 grader ugntemp.

Rulltårta: Gör som vanligt med sylt eller fruktmos.
Tårta: Gör som vanligt när man gör tårta. Använd gärna den här vispbara ”grädden”:

En förpackning Oatly iMat (finns i mejerihyllan för allergiker. Kolla med den som inte tål gluten att havre går bra, en del klarar det, andra inte.)
2 tsk gelatin.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Efter några minuter ta upp bladen och smält i en kastrull på svag värme. Vispa kall iMat tills den har ökat i volym. Rör i den smälta gelatinen i lite av såsen. Tillsätt hela blandningen i resten av det vispade och blanda väl. Ställ in blandningen i kylen för att få en fast konsistens.

Fyll tårtan med lite av grädden, mosad banan och bär. Dekorera med grädden och tex hallon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".