Maj Karlsson med lussekänsla. Foto: Tova Nilsson/SR Blekinge

Varför bölar man till luciatåg?

11 december
Den frågan ställde vi till familjerådgivaren Maj Karlsson från Karlskrona.
– Det är glädje, stämning och kanske lite sorg över egna luciaminnen som får fram tårarna. Kanske har man också något litet trauma kopplat till just Lucia, att man aldrig fick vara lucia eller så.

Maj berättade om sitt personliga lussetrauma, då hon genom att rösta på sig själv blev årets lucia i skolan. Hon har fortfarande dåligt samvete för det, eftersom det bara skilde en röst mellan henne och tvåan.

Tova berättade om vad som för alltid kommer att kasta en lång svart skugga över lucia för hennes del:


Det var i högstadiet och hon var klassens representant i lussetåget. Hon var tärna och skulle läsa en av de där luciadikterna. Men tjejen som hade dikten precis innan Tova glömde att det var hennes tur, så det blev en minst trettio sekunder pinsam tystnad. Då kommer musikfröken och har virrat ihop det lite och väser att det minsann är Tovas tur. Och Tova hade då inget annat val än att dra sin dikt... Efteråt bad fröken om ursäkt för missförståndet, men då var det för sent. Hela skolan hade ju redan fnissat.

Har du några lusseminnen du inte kommit över? Kommentera här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista