Apor i full färd med beprövad antilusmetod. Foto: Rene Volfik/Scanpix

Lus i Tovan?

23 mars

Tova tog med sig luskammen eftersom dagis hade satt upp varningslappar om löss... Efterr noggrann kamning i direktsändning kunde hon konstatera att hon förmodligen var lusfri.

Eva Mahs i Nättraby skrev följande mail till Morgonen:

 Min mamma har berättat hur hon och hennes syster genomgick min mormors luskur i sitt hemland under 20-30-talet. Mycket enkelt...

Man tar en sax. Klipper håret väldigt kort. Tar fram fotogendunken. Tvättar håret med fotogen. Lindar in det i en gammal trasa. Låter det verka en stund. Tar bort trasan (förmodligen eldades denna upp). Tvättar håret. Därefter har alla nerlusade barn i skolan samma frisyr och det förekom en viss fotogendoft över lag.

Var väl kanske ingen direkt rekommendabel kur men den hjälpte visst och lössen lär inte ha blivit resistenta mot fotogenen. /Eva

Halvar Persson i det för dagen passande Gnetteryd berättade att han som tioåring fick en dust med fårsax och giftig sabadillättika och därefter blev lusfri.

– Jag tror inte att jag blivit konstig av giftet, det får andra bedöma, menade Halvar som inte räknar detta som det allra ljuvaste barndomsminnet.

Om Tova i framtiden hittar löss i sin tova kommer hon nog ändå att hålla sig till apotekets lusmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".