Är det en flygande halsduk ? - nej det är en Havsörn. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Örnar går ner för räkning

27 januari

I helgen så är det Örnräknadagar och det är precis som det låter – en dag då fågelskådare går ut i Blekinge och räknar örnar. Mats Olsson ordförande i Västblekinges ornitologiskaförening berättade om hur det går till att räkna örnar och hur man känner igen en örn i luften.

– Ser du något på himlen som ser ut som en tung halsduk, då är det en örn, och i Blekinge så kan det då var Havsörn eller Kungsörn, säger Mats Olsson.

Hälsofanatikern Franke berättade också om en ny svensk undersökning som säger att det är livsstilen och inte generna som avgör hur gammal du ska bli.

– Flera av mina släktingar har blivit gamla därför hade jag hoppats på mina gener – men nu måsta jag kanske börja röra på mig, säger en ångestfylld Patrik Franke.

Ett svenskt forskarlag har undersökt 855 män som föddes 1913 och som följts genom åren. 111 av de här männen fick uppleva sin 90-årsdag.

Dessa punkter ger högre ålder:

  • Att inte röka
  • vara hyfsad med kaffet
  • Att ha ett hyfsat lågt kolesterol - alltså hur man äter
  • Att ha sportat i unga år
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista