1 av 3
- Du luktar gris! - Men du då, du luktar rök och hönsbajs! Vikingarna luktade inte gott, men värst var man vid 1600-talet. Foto: Emma Larsson/Scanpix
2 av 3
Den första målade totalvyn över Stockholm. Från 1500-talet. En vacker stad, men den och dess invånare luktade nog inget vidare. Det gjorde man inte i Blekinge heller, enligt Olas beskrivning. Foto: Pressens bild/Scanpix
3 av 3
Ola Palmgren på Blekinge museum har koll på gamla lukter. Foto: Tova Nilsson/SR Blekinge

"Man bytte underkläder en gång i månaden"

Inspirerad av  började Morgon-Tova fundera på hur vi såg på det här med lukter förr, innan deons tid och framförallt: Hur luktade man?

Ola Palmgren på Blekinge Museum kom till studion och berättade att värst var vi nog på 1600-talet.

– Det var hygienens bottenårhundrade, man var rädd för vatten. Det finns dokumentation om en kung som bara badade två gånger i hela sitt liv, det säger en del. Men sen i början på 1800-talet var det faktiskt släkten Bernadotte som tog med sig badkaret till Sverige, så det fanns renligare kungligheter också, berättar Ola.

I intervjun här nedanför kan du höra Ola berätta om hur ett besök hos blekingar på 1500-talet beskrivs luktmässigt.

Deodoranten uppfanns för övrigt i USA 1888 och roll-on-varianten kom på 1940-talet strax efter kulspetspennan som använder samma teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".