1 av 2
Karta : Lantmäteriet
2 av 2
Johan Swartz

Blekinges mittpunkt 7 oktober

Frågan vilken som är Blekinges mittpunkt kan ha många svar och det är svårt att säga att något skulle vara mer rätt än något annat.

Beroende på vilken metod man metod man använder sig av så kan man hamna på flera olika platser, men de flesta punkterna hamnar i området mellan Kallinge och Bräkne-Hoby.

Vad som är Blekinge är inte helt självklart. I norr är det ju inga problem, där har man ju länsgränsen, men i söder blir det lite värre. Blekinges går egentligen ända till territorialgränsen, men då hamnar mittpunkten ute i havet och det känns väl lite fel. Om man väljer landgränsen så hamnar man i Lilla Silpinge, nära den punkt som Överlantmätare Anton Enflo mätte ut redan 1952.
I den beräkning Morgonen gjort tillsmammans med Johan Swartz på Lantmäteriet så har man även tagit med öarna, vilket nog känns mest riktigt, och då hamnar punkten vid gården Skarup, 1,3 km väster om Hasselstad.
För att vara helt exakt vid koordinaten X=6237787 och Y=1464228.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".