Måsen Gavia från Tonje i julkalendern säger prata med mig. Illustration av Katarina Strömgård.

Följ med på ljudäventyr i Glimmerdalen

I år kan du uppleva julkalendern på ett nytt sätt – med din röst! Premiär 1 december klockan 06:00.

Till Tonje i Glimmerdalen finns ett röststyrt ljudäventyr i julkalenderns värld. Förutom att kunna lyssna på julkalenderns avsnitt så kan barn och föräldrar också utforska och styra små äventyr med rösten.

Flyg med Gavia

I det röststyrda ljudäventyret får du följa med Tonjes mås Gavia. Gavia låter dig flyga runt i Glimmerdalen och lära känna byn och personerna som bor där.

Styr genom att prata

Genom att svara på Gavias frågor bestämmer du vart måsen ska flyga, hur pepparkakshuset ska dekoreras, hur berget Sïlpevaerie ska muntras upp eller hur ni ska bygga en spark.

Det här behöver du

Gavias ljudäventyr kan upplevas antingen via den smarta högtalaren Google Home eller på en mobiltelefon med appen Google Assistent. Appen är gratis och finns både till Android och IOS.

Gör så här för att prova:

  • Ladda ner och starta appen Google Assistent i din mobiltelefon eller aktivera din Google Home-högtalare.
  • Säg ”Prata med julkalendern”.
  • Du kan nu välja mellan att lyssna på ett avsnitt eller att uppleva de röststyrda äventyren.
  • När appen eller högtalaren svarat säger du: ”Lyssna” eller ”Utforska Glimmerdalen”
  • Sen är det bara att prata vidare med Gavia och ha kul!


Det här är ett spännande experiment för att få se vad som händer när barnen styr. Ljud är roligt och att få bestämma själv är ännu roligare! /Linda Belanner, samordnare på Barnradion

Ingen mobil?

Har du inte tillgång till en mobiltelefon eller en smart högtalare så kan du testa ljudäventyret på en dator. Länk hittar du här nedanför.

 

Vill du veta mer om vad du kan göra med en smart högtalare för att lyssna på Sveriges Radios poddar och program? Vårt utbud finns hos följande tillverkare: Alexa     Google Home    Sonos

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista