jullovstävling-klaushagen-puff-VINNARNAundersida

Skrivtävling: Vad hände med Klaus Hagen – se vilka som vunnit och läs bidragen!

Under jullovet hade vi en tävling där utmaningen var:

Skriv en kort berättelse, högst 20 meningar, om vad du tror att Klaus Hagen gör efter att ha sålt campingen.

Vart tar Klaus Hagen vägen? Vad gör han? Vilka träffar han? Hur mår han? Vad tror du?

Vi fick in massor av spännande, sorgliga, roliga och konstiga berättelser. Det är bland annat flera skolklasser som har skrivit och skickat in sina berättelser. Superkul! Det har tagit längre tid än vad vi trodde att gå igenom alla berättelser, men nu har vi utsett de tjugo vinnarna. Det var OTROLIGT SVÅRT, men ROLIGT!

Stort GRATTIS till er som vunnit – och TACK till ALLA som skickat in!

De tjugo vinnarberättelserna kan du läsa här nedanför.

Priser
20 vinnare får boken "Känn igen 250 djur och växter".

Vinsterna kommer med posten.

HÄR ÄR ALLA VINNARBERÄTTELSERNA:

Heidi och Klaus kommer att arbeta tillsammans. Båda kommer bo kvar i vackra Glimmerdalen. Efter radiokalendern kommer det att komma många turister på besök, då kommer Klaus visa alla runt som en guidad tur.

När det inte är säsong för turister så arbetar som vaktmästare på Heidis spa. Heidis spa kommer heta Heidispat. Varje vecka kommer Gunvald och Heidi att spela fiol på en konsert. När Heidi har sin konsert hjälper Tonje till i receptionen.

Spaet kommer ha en barnavdelning där Tonje tar med barnen på utflykter både på skidor och i pulka.

Teodor, Alvesta


Jag tror att Klaus Hagen åker till Esrange i Kiruna. Där träffar han astronauter som tar honom med ut i rymden. Här trivs Klaus i tystnaden. Tack vare alla pengar han fick då han sålde campingen så kan Klaus bo i närheten av rymdcentret och följa med på en rymdresa då och då.

Meja, Eksjö

Klaus Hagen har blivit snäll nu, en stor kram av Tonje har förändrat honom.

Han insåg på julafton att det inte är så farligt med barn. Nu, när han har sålt sin camping finns det både tid och pengar. Klaus Hagen har bestämt sig för att åka tillbaka till Japan och hitta sin gamla kärlek och bli sams igen. Stor intresse och kunskap av Japans kultur gjorde att han fick jobb i en skola. Klaus blev brevkompis med Tonje och erbjöd henne och Heidi att hälsa på honom i Japan.  Han ska gifta sig och ska bli pappa.

Andrej, Norrköping


På juldagen vaknade Klaus Hagen upp bekymrad. Han undrar vad han ska göra nu när han sålt campingen.

“På vilka andra ställen är det tyst och lugnt?” tänker han. I personalrum på skolor är det ju lugnt, men barnen kanske skriker.

“Aha! jag kom på det! sa Klaus.” Jag ska köpa en fiskehusbåt. Då kan jag bo i båten i hamnen. Och jag kan åka ut till det lugna havet närsomhelst. Dessutom kan jag fiska för att få in pengar.

Sedan skyndade sig Klaus att fixa iordning sig och ta färjan in till stan för att köpa en båt. Senare den dagen kom Klaus Hagen åkande i en 12 meter lång båt. Det första han gjorde var att städa och tvätta hela båten. Det andra Klaus gjorde var att ställa in alla sina möbler och sånt. Det tredje han gjorde var att gå ut och berätta för alla vad han hade gjort, och att han skulle stå och sälja dagens fångst i hamnen på eftermiddagen. Det fjärde Klaus gjorde var att åka ut och testfiska. När han kom hem den kvällen rensade han sin fisk,  och åt en god fjälltorsk till middag.

Dagen efter åkte Klaus ut och fiskade, och hans lilla fiskmarknad blev succé. Tonje, Heidi och alla andra i Glimmerdalen älskade fisken. Till och med Tonjes hundvalp älskade fisken. Efter det fortsatte Klaus Hagen med sin båt och fisket i många år.

Moa, Ytterby


När Klaus Hagen säljer sin camping får han en miljon kronor, han flyttar till ett nytt hus där ingen bor.

Efter tre dagar börjar han märka att han känner sig ensam. Dagen efter gå han till campingen han ser Tonje och alla andra sitter och äter mat med leende på ansikten.

Klaus Hagen går på vägen hem han har redan gått en bit, plötsligt stannar han och tänker "Borde jag gå tillbaka och be om ursäkt?". Han vänder sig och går tillbaka till campingen, när han är framme knackar han på dörren. ”Knack knack”.

– Vem är det som knackar, kan det vara tomten? undrar Tonje.

Tonje öppnar dörren och ser Klaus Hagen framför henne.

– Vad gör du här?! säger Tonje.

– Jag är här för att be om ursäkt för dig och alla andra om hur jag har betett mig, säger han.

Klaus Hagen tar fram pengarna, han ger de till Tonje och säger:

– Här får ni pengarna, det här är det enda jag kan göra.

– Vad ska jag göra med de pengarna? undrar Tonje.

– Ni kan bygga en lekplats där alla ni barn kan umgås och ha kul tillsammans.

Tonje ger Klaus Hagen en hård kram och får tårar.

– Du är välkommen in, säger Tonje med ett leende.

Alla fikar tillsammans och har det roligt och mysigt.

Naomi och Aya, Kalmar


Efter jul bestämde sig Klaus Hagen för att åka till japan över nyår. Men när han kom fram till Japan så var han lycklig, han hade inte varit där på fem år. När Klaus kom till hotellet såg han den vackraste kvinnan i världen som han någonsin har sett, så han fattade mod till sig och det visa sig att hon också älskade lugn och ro och yoga. Dom bestämde sig för att fira nyår tillsammans. Men det blev världen bästa dagar i Klaus liv, han hade aldrig aldrig varit så lycklig med någon som hon i hela hans liv, och det kände hon för han också. Dom förstod snabbt att dom var som gjorda för varandra. Den där resan Klaus gjorde blev snabbt en månad.

Men när Klaus åkte hem så var han förkrossad, för han visste att han aldrig skulle få träffa Rosmari igen.

Men när han satt på planet så fick han en idé, han kan ju lika gärna flytta till japan för att han kan språket och älskar landet. Så när han kom ner till Sverige igen så ringde han Rosmari direkt och sa hur han hans idè var och Rosmari älskade den. Så nästa månad bodde han i Japan och han och Rosmari var som lyckligast.

Lisa


Klaus flyttar till Island där han startar ett företag. Företaget heter Quietsnack, och tillverkar snacks som inte låter något när man äter dem.

Men efter två år förstår Klaus att han inte hör hemma på Island och bestämmer sig för att driva företaget i Glimmerdalen i stället. Glimmerdalen har växt ganska mycket på grund av Heidis dåd.

Klaus öppnar en fabrik i Glimmerdalen och blir kapitalist.

Axel, Ytterby

Klaus Hagen flyttar iväg från Glimmerdalen till en stad som heter Gröna Ängars Blad. Han bodde i ett stort hus som kostade 1000 Kronor. Men han brydde sig inte för han hade så mycket pengar. Och en dag börjar han arbeta som rektor i en jättestor skola som han har köpt. Han döpte skolan till Klaus Skola. Förr hette den Ängars Skola. Allt var bra, alla barn lekte tillsammans. Men en dag så retade och hotade några barn från 6:an barn från 1:an.

Barnen som hotade och retade barnen från 1:an fick inte komma till skolan på en vecka. Efter en vecka kommer de tillbaka. Alla barnen i 6:an som retade och hotade 1:orna fick gå in till Klaus Hagen. Klaus Hagen pratade med dem en hel rast. Efter det bestämde Klaus Hagen för att dela upp rasterna. Han delade och det blev bra.

Arshleen, Malmö


Klaus Hagen har sålt sitt spa och camping till Heidi. Han känner att han har bott i Glimmerdalen alldeles för länge så han köper en elcykel så att han kan åka till Japan. Klaus börjar med att packa en ryggsäck med viktiga saker t. ex. hans nalle Olle och en skinkmacka.

Nu är det dags att ta farväl till alla i Glimmerdalen, han säger hejdå och åker iväg med sin elcykel. Han stannar vid ett hotell för att vila. Nästa dag börjar han cykla tidigt på morgonen. När han kommer fram till Japan startar han ett bungy jump-ställe. Klaus har inte prövat att hoppa bungy jump, han vågar inte.

Människor från hela världen kommer till Japan bara för att hoppa bungy jump hos Klaus Hagen. Klaus blir miljonär och startar ett nytt spa. En dag kommer någon till Klaus spa som heter Kalle, dom blir vänner. Klaus och Kalle brukar åka på resor tillsammans, denna gången åkte dom till Thailand. Men dom tröttnade på Thailand så dom åkte hem till Glimmerdalen igen.

Oskar, Ytterby


Klaus Hagen bestämmer sig för att flytta till berget i Glimmerdalen. Han bygger en grop att bo i. Det kostar honom ingenting. Han börjar jobba som suddtillverkare och säljer sudd till dom som är rika. Klaus gillar pengar och på det här tjänar han mycket.

Han får besök av sina föräldrar på berget och dom har med sig munkar att äta. Han blir glad av alla barnen som finns i Glimmerdalen och sina föräldrar. Klaus har börjat gilla barn efter att han har varit jultomte.

Tilda, Svappavaara

Klaus Hagen hittade en gris för han ville inte vara ensam. 

Han tar hem grisen och sen så åt de pannkakor tillsammans resten av livet. 

Noah, Simrishamn


Ett år senare när Klaus hade lämnat Glimmerdalen hade han funderat länge på att skaffa jobb men visste inte riktigt vad han ville börja jobba som. Hans rika föräldrar hade nyligen dött så han hade ärvt deras pengar som han hade levt på i ett år. Han älskade sport och hade lärt känna många duktiga i sport till exempel Anja Pärson, Isabella Gulden och många, många fler. Han tränade många sporter själv också men hans favoritsport var handboll. Men nu hade han kommit på det! Jag vill bli matförsäljare sa han. Han började jobba på Hemköp.

Men efter tre dagar slutade han, det var SÅ trist! Man satt bara bakom en kassa och blippade varor och sa är det bra så? Det var de tre tråkigaste dagarna i hela hans liv! Han funderade i en vecka sedan kom han på det perfekta! Han skulle bli handbollstränare för åttaåriga och nioåriga flickor! Han anmälde sig direkt men efter tio veckor tyckte han att det blev för lätt med barn. Så han bestämde sig för att bli tränare för landslaget. Det var jättekul! Hans lag vann många matcher. När det gick som bäst blev det 100 mot 0.

Molly, Sollentuna


Efter att Klaus Hagen har sålt sitt spa gick han med sina pengar till sitt hus. Han lade sig på sängen och somnade efter några minuter. Nästa dag sa han: ”Nu ska jag hitta ett jobb”.

Sedan gick han till en resturang och frågade chefen om han får ett jobb som servitör. Chefen sa att det är okej för det var lite platser kvar på restaurangen. Sedan sa chefen du kan byta om till servitör och då gick Klaus Hagen till omklädningsrummet. När han har bytt om då sa chefen:

– Du är så fin i de här kläderna. Du kan servera mat till dom andra människorna.

Han serverade fisk, kotlett och kycklingar. Efter några år sa Klaus Hagen:

– Kan jag få köpa restaurangen för mina pengar som jag fick av Heidi, hon köpte mitt Spa. Chefen sa okej, du kan köpa min restaurang. Efter att Klaus Hagen köpte restaurangen blev han chef och han hade jättemånga servitörer som serverar mat till mycket folk. Det var också många kockar som gjorde jättegod mat. Klaus Hagen tyckte att hans restaurang var jättebra med jättegod mat.

Restaurangen blev känd i hela världen. Efter några år bestämde han att sälja restaurangen. Då kom en flicka och ville köpa den.

Szymon, Sölvesborg


Klaus Hagen bestämde sig för att flytta till Japan. Där köpte han ett stort hus och han kopplade av i tystnaden. Sedan knackade någon på Klaus dörr och där stod Heidi, Gunvald, Tonje och hennes pappa. Klaus tog gladeligen emot gästerna. Han bjöd på saft, kaffe och bullar. De åt och drack magarna fulla. Sedan gick gästerna och Klas gick och lade sig.

Plötsligt hörde Klaus olika ljud. Han gick för att titta. Han blev rädd när han såg att det var tjuvar. Klaus spanade på tjuvarna. Tjuvarna tittade på en stor kruka josa var köpt i Kina. De försökte tjuva den men Klaus rusade fram. Krukan ramlade på golvet och Klaus blev arg på tjuvarna. Klaus kastade ut tjuvarna genom fönstret.

Emma, Svappavaara


Efter julafton gick Klaus hem. Han kom på att han gillade barn. Han bestämde sig för att säga förlåt för att barnen inte hade fått prata. Han ville fortsätta jobba på campingen fast att där var barn. Nästa dag gick Klaus Hagen hem till Tonje då sa Klaus Hagen till Tonje:

– Du får prata. Jag ber om ursäkt att du inte fick prata innan.

Sen levde de lyckliga i alla sina dagar. 

Allisa, Simrishamn


När Klaus Hagen inte hade sitt spa i Glimmerdalen längre så flyttade han till Tokyo i Japan. Där skulle han öppna ett spa. Men när han kom dit så var det för dyrt att bygga ett spa. Han kom på att han kunde jobba på banken till han hade fått ihop tillräckligt med pengar. Det var ganska tråkigt i början.

När han hade jobbat i 6 månader hade han fått ihop dom pengarna som han behövde för att bygga sitt spa. Att bygga ett spa kostade 500 000 kr. Han byggde sitt Japaninspirerande spa. "Det här blev väldigt bra" sa han för sig själv. Efter att han haft sitt spa i 2 år så träffade han Hanna. Hanna började jobba på spat tillsammans med Klaus. Dom gifte sig inom 1 år.

Dom visste inte vad dom skulle göra med alla pengar som dom tjänade ihop på sitt spa. Men så en dag kom Hanna på vad dom skulle göra med pengar. Dom ska ge pengarna till en välgörenhetsorganisation. Snart får dom trillingar som ska heta Isis, Lasia och Benjamin. Dom blev kända för sin insats.

Klaus ville försöka bli president i Japan. "Jag vill försöka bli president" sa Klaus till Hanna. Hanna hjälpte Klaus med sin presidentkampanj och Klaus vann valet 4 gånger.

Julia, Sollentuna


Jag tror att Klaus Hagen fortsätter leva i Glimmerdalen och blir en jättesnäll gubbe som hjälper Tonje. Han kommer att börja gilla barn och de behöver inte vara tysta. Han kommer att öppna en blomaffär för han kommer att börja gilla blommor och barn. Han kommer att skaffa en fru och egna barn. Både han och frun ska jobba i blomaffären som kommer att heta Haugenblommorna.

Ines, Oxelösund

Klaus Hagen startar ett känguru-zoo i Australien. Klaus samlar in överblivna kängurubäbisar och tar hand om dom tills dom blir stora. Han åker runt nästan hela Australien i en minibuss och samlar in kängururna. En onsdag träffade Klaus sin bästa vän och dom flyttade in i en liten etta. Han sover mycket bättre nu när kompisen hade flyttat ut.

Sonja och Freja, Lund


Efter han hade sålt sitt spa sökte Klaus jobb i en japansk resturang i Japan. Och han jobbade med att tipsa om olika maträtter. Och så tipsar han om hemliga recept. I Japan blev han känd för att kunde så många recept. Han fick också vara med i ett tv-program och han får vara med i en matlagningskamp. Efter ett år ville kejsaren att Klaus skulle laga mat hos kejsaren.

Rasmus, Södertälje


Klaus Hagen köper ett litet hus till sig själv i Glimmerdalen så att han hade ett hus. Och han gör en loppis så att han får en massa pengar så att han kan köpa en massa saker till sitt hus. Sen så träffar han en hund och en katt, dom är så söta att han bara vill krama dom. Klaus Hagen ville döpa dom så det gjorde han. Hunden hette Gatsi och katten hette Sisi sen tog han med sig dom hem till sitt lilla hus. Han var glad och mådde bra för att han hade ju Gatsi och Sisi. Till sist levde han lyckligt i alla hans dar.

Isabella, Bunkeflostrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista