Om manus, illustrationer och regi till Biggest Bang

Julkalendern "Biggest Bang" är skriven av Martin Olczak och illustrerad av Anna Sandler, paret bakom de populära Jack-böckerna. För regin står Maria Blom, känd bland annat för filmerna Masjävlar och Monky.

Martin Olczak (manus)

Martin Olczak har skrivit många barnböcker, bland annat äventyrsserien Jakten på Jack, böckerna om Megakillen och flera böcker om Höjdarna.

– Ibland är känslor läbbigare än rymdvarelser.

Biggest Bang är ett rymdäventyr, huvudpersonen Tyra Fredriksson ger sig av på en resa till ”Slutet Av Universum”. Men det är också en resa genom hennes innersta känslor. Alla de där knepiga funderingarna som jag själv hade i 10-årsåldern.

– Hur känns det till exempel att skämmas för någon som du älskar?

Det kan vara värre än att möta rymd-kackerlackor i ett svart hål, säger författaren Martin Olczak.

Anna Sandler (illustrationer)

Anna är utbildad illustratör och har tecknat många barnböcker i samarbete med Martin. Bland annat Jackböckerna och böckerna om Megakillen. Hon har även gjort serier i Kamratposten.

– Utmaningen var att få rymdvarelser att kännas naturtrogna.

Inte det lättaste, märkte jag. Så man får vara lite kreativ när man söker inspiration. Jag har bland annat kollat in sajter med foton på djuphavsdjur. Där knyckte jag ett par feta fiskläppar rakt av, säger Anna Sandler.

För Barnradion har hon tidigare tecknat bilder till "I Rosens mitt", en radioserie av Martin Widmark.

Maria Blom (regi)

Regissören Maria Blom, senast aktuell med familjefilmen Monky, utlovar mycket skratt, spänning och kanske en tår i Biggest Bang.

– Här ska inte sparas på krutet, kärleken och galenskapen.

Lyssnarna ska få åka på en riktig rackarns resa! säger Maria Blom.

Biggest Bang har premiär 1 december 2019 i Barnradion i P4 och i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista