Älgen Fabbe har fastnat i byråkratins garn

Tisdag 18 maj

Älgkalven Fabbe verkar ha fastnat i byråkratin.

Det är nämligen inte helt lätt att hänga med i turerna kring vad som ska hända med älgen som nu åter igen synts till inne bland villorna i Rödeby. Länsstyrelsen säger att Naturvårdsverket ska ta beslut och Naturvårdsverket säger att det är Länsstyrelsen som ska bestämma.

– Jag kan inte hålla mig för skratt när Per Risberg Naturvårdsverket menar att man inte kan fånga en älg bara för att den syns till. Det är ju inte så många älgar som springer på gatorna, menar Viola Johansson som engagerat sig i älgen Fabbe.

"Barnet längtar hem till sin mamma"

Regeringen vill kunna straffa en förälder som håller kvar sitt barn i ett annat land mot den andra förälderns vilja. Idag går det inte.

– Det är ett efterlängtat förslag. Barnet längtar hem till mamman och mamman mår inte bra, säger advokat Margareta Fritzdorf som hjälper en mamma i västra Blekinge.

Välkomnar betyg för 12-åringar

Skolminister Jan Björklund tror att betyg från sjätte klass skulle motivera eleverna att ta skolan mer på allvar och även vara en hjälp för föräldrarna. Nu föreslår regeringen betyg från sexan från och med höstterminen 2012.

– Det var på tiden och det är bra att de ändrar betygsytemet och betygsskalan, säger Gunilla Ekelöf som är rektor på Wämöskolan i Karlskrona och folkpartist.

SMHI dök upp på besök och intervjuade varandra om dagens väderprognos och vi fick äntligen se hur de ser ut.