1 av 2
Frank Jonsson, sekond på HMS Carlskrona i Adenviken. Foto: Sgt Nicklas Gustafsson, Combat Camera/Försvarsmakten
2 av 2

Svettigt bland piraterna i Adenviken

Torsdag 3 juni

I Adenviken utanför Somalias kust finns HMS Carlskrona deltar i den internationella priatjaktsstyrkan – ett svettigt jobb om man får tro Frank Jonsson som är sekond på HMS Carlskrona.

– Än så länge har förbandet inte varit inblandade i några incidenter, vilket jag är väldigt glad för säger Frank Jonsson.

Frank liksom många i militärbranschen har ett speciellt språk som kanske inte alla förstår, därför får du även här en fri översättning av knepiga ord.

"Studentens lyckliga dar"

Så pratade vi om "studentens lyckliga dar" med Christer Kilström, Arbetsförmedlingen, områdeschef Karlskrona-Ronneby.

– Vi har 60 lediga feriejobb just nu så det finns möjligheter om man vill. fast de flesta får sina jobb via kontakter, säger Christer Kilström.

Surdegen Herman

Fredrik och Jenny hade också en surdeg i studion. Nämligen surdagskakan Herman. Herman är en så kallad vänskapskaka somman matar och sedan delar med sig av till sina vänner innan man bakar en smaskig kaka.

Vi fick råd av surdegsexperten Pär-Olov Joelsson från Olofström som först var lite tveksam om Herman var en äkta surdeg men kom sedan fram till att han är en sorts surdeg.

Här hittar du och skötselråd för Herman.

Expo och SD

Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo drabbade i programmet samman med Mattias Karlsson, pressekreterare Sverigedemokraterna i en hetsig diskussion.

Det hela handlade om nyutkomna boken "Ut ur skuggan - en kritisk granskning av Sverigedemokraterna" som Daniel Poohl skrivit tillsammans med Karlskronasonen och journalisten Mikael Ekman.

Militärspråksordlista

komplettera förråd – handla mat bensin och sånt

enheter – typ, fartyg

farkoster – typ, båtar

kriminella aktörer – bovar, priater

ska verka – göra grejer, jobba

omhänderta – fånga in pirater

kvarstanna – helt enkelt stanna kvar

Källa: Jenny

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".