Attitydambassadörerna Anita Sjödal och Annelie Malmborg. Foto: Johan Signert/ Sveriges Radio Blekinge

"Det är väl ingen som väljer att bli sjuk?"

Fredag 8 oktober

Om din väninna gör en vurpa i skidbacken och bryter ett ben tvekar du väl knappast att ringa till henne och höra hur hon mår. Kanske skickar du en blomma och ett krya-på-dig-kort. Men vad gör du om samma person istället drabbas av psykisk ohälsa? Då känns det plötsligt svårare, tycker nog många.

För att öka kunskaperna om och ändra attityderna till psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar har organisationen Hjärnkoll utbildat "attitydambassadörer". Med anledning av att söndag den 10 oktober är FN:s världsdag för psykisk ohälsa, besökte två av dessa ambassadörer Nio till ett. Anita Sjödahl och Annelie Malmborg hade mycket erfarenheter och goda råd att dela med sig av.

Sveriges Radios insamling till Världens barn pågår för fullt i hela landet just nu. Här i Blekinge har hockeylagen bestämt sig för att dra sitt strå till stacken. När Karlskrona och Mörrum möts ikväll, kommer varje gjort mål att innebära 500 kr till insamlingen. Blir spelarna kanske lite extra taggade av detta, frågade vi Karlskronas Carl-Johan Höök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".