1 av 3
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 3
Ett av rådjuren. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
3 av 3
I den här skogsdungen strövar två rådjur. Runt om ön smälter isen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Rådjursdrama leder till "matkrig"

0:35 min

Fredag 21 januari

Rådjuren på en ö vid Ölandsbron har orsakat ett "matkrig" kring frågan om hö är bra att ge rådjuren eller inte.

Det var i tisdags som lyssnare till P4 Kalmar hörde av sig sen de sett två rådjur på en liten ö. Rådjur som i tövädret inte kunde ge sig ut på isen och ta sig tillbaka till fastlandet.

När varken räddningstjänsten eller kommunen hade möjligheter att ge sig ut och hämta djuren gav sig Expressen/Kvällsposten ut för att ge rådjuren hö. När vi pratade om detta i Nio till ett så hörde flera jägare av sig och sa att det var direkt farligt för djuren att ge dem hö.

– Det funkar inte alls. Det kan bli natti natti och de dör. Det är ren okunnighet, sa jägaren Bennet Eliasson från Sälleryd.

Expressen/Kvällsposten ville försvara sig och menade att det inte alls var farligt för rådjuren.

Vi har pratat med zoologen Mats Högren på Kolmården och han sa att det det inte är skadligt utan att rådjuren äter hö, menar Expressen/Kvällsposten.

Efter det har fler jägare hört av sig och sagt att hö inte alls är bra, liksom Kalmars länsveterinär och idag menar även Jägareförbundet i Kalmar län menar att det är förkastligt att ge rådjuren hö. Istället åkte de dit igår och gav dem ensilage och sockerbetor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista