1 av 5
Torskbitarna läggs på bladspenat i en ugnsform. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 5
Håkan Windahl i sitt kök. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
3 av 5
Smögensåsen hälls på torskbitarna och räkorna. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
4 av 5
Den färdiga torskgratängen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
5 av 5
Torsk á la Smögen med potatis och grönsaker. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.

Håkan Windahl lagar torsk i Mathörnan

Fredagen den 13 maj

Idag var mannen med den fantastiska rösten, mångsysslaren Håkan Windahl gäst i Mathörnan och han lagade:

Torsk á la Smögen (4 - 6 Port.)

400 - 600 g. Torsk
400g. Bladspenat
200g. skalade räkor
2,5 dl. Matlagningsgrädde
3 påsar Smögensås
Potatis
Citronpeppar
Minimorötter och sockerärtor

Knäckebröd passar utmärkt till denna rätt.

Gör så här: Förväll bladspenaten och bred sedan ut den i en ugnsäker form. Lägg i torsken och räkorna. Krydda med citronpeppar. Koka upp Smögensåsen (och tillsätt 2,5 dl matlagningsgrädde i stället för vatten från en av påsarna). Häll sedan all sås i formen över torsken och ställ sedan in formen i ugnen på 200 grader i 20-30 min. Koka potatis.

Smaklig måltid! Kallabalas!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".