1 av 4
Astrid Heinsen i sin trädgård hemma i Norje. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 4
Astrid använde en rejäl bit fläskytterfilé till grytan. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
3 av 4
Efter att ingredienserna har stekts separat blandas dem ihop till en stor gryta. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
4 av 4
Zenitas fläskfilégryta med pasta och sallad. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.

En globetrotter från Norje i Mathörnan

Dagens gäst i Mathörnan var Astrid Wallin Heinsen, en historieintresserad globetrotter som numera bor i Norje och skriver böcker och håller föredrag.

Tillsammans med vår reporter Frank Luthardt lagade hon: Zenitas fläskfilétgryta

Ingredienser: 1 purjolök, 500 gr färska champinjoner, 150 gr bacon, 1 l crème fraiche, 200 gr vitlöksost, 1 fläskfilé, 1 tsk socker, 2 tsk curry, 2,5 dl buljong

Gör såhär: 
Stek purjolöken. Stek svampen tillsammans med bacon. Smält vitlöksosten i crème fraiche, krydda med curry, socker och buljong.
Skiva fläskfilén, stek den i smör eller margarin och krydda med salt, peppar och curry.
Blanda allt i en gryta, rör om och servera. Detta är en suveränt god rätt, som smakar bäst med pasta. Curry tas efter smak och buljong alltefter hur mycket sås man önskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista