Därför har vi fredagsmys

7:37 min

Trötta efter en arbetsvecka hoppar hela familjen ner i soffan. Det är fredag, pizzorna är beställda (utkörning), godiset ligger och väntar, och den stora frågan är om man ska hyra en film, eller det går något bra på tv.

Så här ser det ut i många svenska hem i slutet på veckan. Vi har fredagsmys. En företeelse som handlar lika mycket om att koppla av som att göra något ihop med familjen.

– Vi kan ju inte jobba dygnet runt och veckan runt, utan vi behöver pauser och rytmer i tillvaron. Och då är fredagsmyset en markering där vi går från jobb till fritid. På så sätt kan det strukturera upp vår vardag, säger etnologen Charlotte Hagström från Lunds Universitet.

Ordet myntades troligen någon gång under 90-talet, men kom inte in på Svenska Akademins ordlista förrän 2006. Men självklart bänkade vi oss tillsammans i sofforna innan dess.

– Vi talade inte om fredagsmys 1987, även om vi hade det. Men frågar man ett dagisbarn idag vad det betyder så kan de förklara vad det är. Det kunde man inte för så länge sen.

Är det en ritual vi håller på med?

– Ja, vi tänker att bröllop och julfirande och andra stora saker är ritualer. Men det finns även små ritualer. Fredagsmys avrundar arbetsveckan och skolveckan och är inledningen till helgen så det är en ritual.

Hur ser det vanligaste myset ut?

– Ett vanligt fredagsmys innehåller någon form av mat och dryck, och någon form av aktivitet. Tv är det för de flesta, men man skulle också kunna spela sällskapsspel. Så vi sitter tillsammans, oftast då familjen, och äter och gör något ihop. Och när barnen lagt sig tar föräldrarna ibland fram en flaska vin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista