Dansant lyxmiddag i Mathörnan

Idag besökte Mathörnan balettdansösen och danslärarinnan Elisabeth von Vultée-Malmport i hennes hem på Elleskär i Karlskrona. Hon bjöd på kronärtskockor, krabbor och äppelpaj samt en första snabblektion i balett för vår reporter Frank Luthardt.

Elisabeth von Vultée-Malmport har dansat balett i nästan hela sitt liv. Som tonåring började hon på Malmö Stadsteaters balettelevskola och med den fick hon åka på turné genom hela Sverige.

Efter det fortsatte hon på flera dansskolor och -högskolor i Stockholm och fick även en hel del engagement på olika teatrar. Men hon kände inte för att stanna kvar i huvudstaden:

– När jag hade dansat hit och dit med Balettakademin och Madame Carina så längtade jag hem. Jag längtade från storstaden till blåsiga Karlskrona, säger Elisabeth.

Danslärare sedan 1961
Hon kom alltså tillbaka till Blekinge och började arbeta som danslärare. Under 1960-talet var hon den första utanför storstäderna som lärde ut jazzdans och senare grundade hon sin egen balettskola.

Det blev många lektioner i Kristianstad och Åhus men sedan 1998 är hon tillbaka i Karlskrona. Och även efter att ha varit balettlärare i mer än 50 år tänker hon inte på att gå i pension:

– Det är så roligt! Jag vill aldrig sluta, säger Elisabeth von Vultée-Malmport och skrattar.

  

Recept: Lyxig balettmiddag

Förrätt: Kronärtskockor
Skär bort alla hårda delar på kronärtskockans knopp med en sax. Lägg en citronskiva under knoppen och binda ihop dem med ett litet snöre. Koka i vatten i 45-50 minuter. Ta upp från vattnet och klipp sönder snöret. Ät med smör och salt, ett "blomblad" i taget utifrån och in.

Huvudrätt: Krabbor
Öppna krabbskalet med en nötknäckare. Ät köttet med hovmästarsås och bröd.

Efterrätt: Äppelpaj med kardemumma
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur 3 äpplen. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en paj- eller ugnsform. Skär ett litet paket mandelmassa i skivor och lägg dem på äppelklyftorna. Rör samman 2 dl kvarg, 2 ägg, 0,75 dl strösocker och 1 tsk malen kardemumma. Födela smeten över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Servera pajen ljummen eller kall.