Whiskeyälskare lagar brässerad hjortstek

I dagens Mathörna fick vi träffa tre medlemmar från Ronneby Whiskysällskap: Anders Bizzozero, Lennart Augustsson och Mattias Blomqvist. De lagade mat hemma hos Anders Bizzozero som är ordförande i whiskysällskapet.

Anders, Lennart och Mattias gillar ju såklart whisky men de är också riktigt bra på att laga mat. Tidigare i år kom de 3:a i en stor mattävling för whiskyälskare och idag fick vi smaka på deras succémeny: Ronnebys vilt whisky meny.

Förrätt: Viltpaté, lingonchutney, rökt sidfläsk med saltgurka och örtsallad. 
Varmrätt: Brässerad hjortstek som serveras med svartpepparrostade rotsaker och stilton smaksatt potatiskaka.
Efterrätt
: Pannacotta med hjortronstäcke, Kanel- och kardemummaäppelpaj med vaniljkrän samt Kärnaniskryddad björnbärssoppa.

Viltpaté

25pers      4pers
400gram  100gram  Kycklinglever
1000gram  250gram  Viltfärs
600gram  100gram  Fläskfärs
600gram  100gram Malet späck
4               1               Ägg
3dl            1dl            grädde
2dl            4msk        cragganmore
3dl            1dl            Viltfond
3msk        1dl            gelantin pulver
5st            1st            enbär
1msk        1tsk          timjan
1msk        1tsk          Rosmarin
salt
peppar

Gör såhär: Bryn levern låt kallnar o hacka den fint blanda ihopallt fyll färsen i smorda pate formar grädda 175grader 1-1 ½  timmar i vatten bad kyl ner den skiva servera njut

Lingonchutney

25pers      4pers
3st            1st          Bananschalottenlökar
1klyfta      1/2klyfta  vitlök
2msk        1msk        smör
1dl            2msk        farinsocker
4dl            1dl            lingon
1dl            2msk        balsamvinäger
2msk        1/2msk     talisker
kajennpeppar
ingefära
kanel

Gör såhär: Fräs löken i smöret tillsätt socker karamelisera det tillsätt resten och smaka av låt koka en stund

Rökt sidfläsk

25pers      4pers
400gram 100gram    röktsidfläsk

Gör såhär: Fintärna fläsket, knaperstek det, låt det rinna av på hushålspapper

Saltgurkan

Skivaden på längden

Örtsalladen

Skölj salladen skiva purjon och gräslöken. Läggs upp såhär
Lite örtsalad i mitten på tallriken en skiva parte på den ringla lite lingon Chutney runt skiva saltgurkan på längden lägg två skivor och till sist strö över det rökta sidfläsket.

Brässerad hjortstek

25pers      4pers
5kg           800gram  hjortstek
1liter        2dl            Guinness
2dl            0,5dl         clynelish
1liter        2dl            viltfond
4st            1st            gul lök
1liter        2dl            grädde
enbär
lagerblad
rosmarin
timjan
salt
peppar

Gör såhär: Bryn köttet runt om lägg i en gryta på med resten men spara grädden och sjud med locket på i 1 till 2 timmar till det är mört. Tag upp köttet sila skyn på med grädden och red av.

Rostade rotsaker

25pers      4pers
500gram 100gram morötter
500gram  100gram  palsternackor
500gram  100gram svartrötter
1dl            2msk        matolja
salt & svartpeppar

Gör såhär: Skala rotsakerna och skär dom i stavar blanda med olja salt och peppar och kör dom i ugnen på  200 grader i 20 minuter.

Potatiskaka med stilton

25pers      4pers
10kg          1,2kg       potatis
5st            1st            Purjolökar
500gram 100gram  stilton ost
1dl            2msk        mat olja
400gram  50gram     smör
salt
peppar

Gör såhär: Strimla potatisen och stek den med den skivade purjolöken salta peppra varva potatis och osten i långpanna pressa ihop kör i ugnen 200 grader i 30 minuter kyl ner skiva upp och varm den till serveringen.

Uppläggning varmrätt: Lägg en bit potatiskaka, rostade rotsaker, skivor kött, sås.

Efterrätter
Pannacotta med hjortronstäcke

25pers      4pers
1liter        2dl            grädde
2st            1st            vaniljstång
1dl            2msk        socker
6st            1st            gelatinblad

Gör såhär: Lägg gelatinbladen i blöt, koka upp vaniljen grädden & sockret tag av från värmen tillsätt gelatinet häll upp i whisky prova glas kylner

500gram  100gram  Hjortronsylt
50ml         10ml         glenkinchie

blanda, sedan lägg det på toppen av den kylda pannacottan

Kanel- och kardemummaäppelpaj

25pers      4pers
8st            2st            Äppel
400gram  100gram  smör
5dl            1dl            havregryn
4dl            1dl            socker
2msk        2tsk          kanel
1msk        2tsk          kardemumma
50ml         15ml         oban

Vaniljkräm

25pers      4pers
1liter        2dl            mjölk
2st            1st            vaniljstång
3dl            0,75dl       strösocker
14st          3st            äggula
3dl            0,75dl       maizena
100gram  20gram     mjukt smör

Gör såhär: Koka upp vaniljstängen i mjölken. Vispa socker äggula maizena. Slå i den heta mjölken under vispning häll tillbaka blandningen i kastrullen värm upp försiktigt när den börja tjockna höll snabbt över i en kall skål till sätt smöret sila & kyl i ett isbad

Skala och tärna äpplena, stek dom i smöret flambera avdom med Whiskyn tillsätt kryddorna & sockret krameisera det slå i havregrynen släng upp det i whisky prova glas lägg på en klick vaniljkräm

 Kärnaniskryddad björnbärssoppa

25pers      4pers
3kg           500gram  Björnbär
4dl            1dl            socker
1st            1/2            vaniljstång
2msk        1/2msk     lagavulin
5st            1st            kärnanis
1liter        2dl            grädde

Gör såhär: Koka ihop allt till soppan och siladen häll upp i Whisky prova glas, vispa grädden och klicka på den