Väggaelever gör specialmatskokbok

Robin Uller, Rickhard Häggqvist och Anthon Gustavsson tog emot oss mitt i arbetet med att göra en kokbok om specialkost. I dagens mathörna bjöd de på en vegetarisk, gluten- och laktosfri rätt: Rödbets-biffar med hemmagjord pasta och en kall pepparrotssås.

De tre killarna går hotell- och restuarangprogrammet på Väggagymnasiet i Karlshamn. Specialmatskokboken har de som sitt projektarbete och planerar att bli färdig med den till våren.

Men de vill gärna få in fler tips på vilka maträtter som borde ingå i en bok för folk med matöverkänsligheter.

Vill du bidra till boken så kan du höra av dig till Robin, Rickhard och Anthon på specialkost.vaggaskolan@hotmail.com

 
Recept på Rödbets-biffar med hemmagjord glutenfri pasta och en kall pepparrotssås (4 Portioner):

Biffar
2 st fint rivna rödbetor
1 riven vitlöksklyfta
½ rödlök
3 dl kikärtor
2 msk glutenfri mjölmix
1 ägg
(salt, peppar, oregano, rosmarin, persilja, efter behag)

Gör så här:
Skala och riv rödbetorna och vitlöksklyftan. Finhacka löken och kikärtorna eller mixa i matberedare. Blanda rödbetorna och vitlöksklyftan tillsammans med kikärtorna och löken i en skål. Tillsätt sedan ägg och mjöl, blanda väl och tillsätt sedan örterna. Smaka av med salt och eventuellt peppar. Till sist stek biffen i en stekpanna på medel temperatur.

Kall pepparrotssås
½ dl pepparrot
2 dl laktosfri lätt crème fraîche
½ dl färsk persilja (finhackad)
½ krm socker
1 krm salt

Gör så här:
Skala och riv pepparroten fint. Vispa crème fraîche (först blir den lös och sedan fast igen). Blanda ner pepparroten med crème fraïche och tillsätt den finhackade persiljan. Smaka av med socker, salt och eventuellt peppar.

Glutenfri pasta
300g glutenfri mjölmix
4st ägg

Gör så här:
Blanda samman mjölet och äggen i en matberedare. Blanda till du har fått en slät och klibbfri deg. Låt degen vila i 20 minuter under en kökshandduk. Kavla ut och skär i önskad form och längd på en lätt mjölad yta och häng sedan upp pastan på valfri yta. Koka vatten med lite olja i, tillsätt något kryddmått salt. När vattnet kokar, lägg då pastan försiktigt ner i vattnet låt den koka i 3-4 minuter.