1 av 3
Berit Andnor Bylund vid spisen i residensets kök. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 3
Berit Andnor Bylund i det "turkosa rummet" på residenset. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Landshövdingen gör det själv

När Mathörnan besökte förra landshövdingen Gunvor Engström på residenset i Karlskrona för knappt ett år sedan var det mest husfrun Karin Abramsson som stod och fixade fram maten. Men Blekinges nya landshövding Berit Andnor Bylund ville inte ha hjälp i köket när det var hennes tur att laga idag.

Berit bjöd på en väldigt enkel men, enligt henne, fantastiskt god lunch:
ungsbakad torskrygg med smält smör, riven pepparrot och kokta sockerärtor.

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg några klickar smör i en ungsfast form och lägg torskryggen ovanpå dem. Ställ formen i ugnen i 20 minuter. Under tiden kan du riva lite pepparrot, smälta smör och koka sockerärtorna till de har blivit mjuka. Lägg sedan upp torsken på en tallrik och häll lite smält smör över den. Ät riven pepparrot, kokta sockerärtor och några cocktailtomater till.

Som efterrätt passar vaniljglass med varma björnbär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".