1 av 2
Blodpudding med stekt sidfläsk, äppelskivor, gräddfil och lingon. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 2
Görel Crona med hunden Richert vid sommarhuset i skärgården utanför Karlskrona. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Sommarblekingen Görel Crona lagar blodpudding

Skådespelerskan, regissören, manusförfattaren och sångerskan Görel Crona har bott på Kanarieöarna, i New York, Sorrento och Stockholm. Men när det är sommar så kommer hon till Blekinge för att njuta av havet och naturen.

– Under min uppväxt bodde vi mest på Kanarieörana. På somrarna kom vi till Sverige och jag fick då besöka farmor och farfar i Blekinge. Mamma och pappa ville att min bror och jag skulle få bada och sola även i Sverige, berättar Görel Crona.

Görels nuvarande man Henrik von Koch har också rötter i Blekinge och numera spenderar de somrarna tillsammans i sommarhuset i skärgården utanför Karlskrona. Men det blir inte bara lata dagar när de är i länet:

– Mitt liv är inte att jag har semester eller arbetar. Jag har alltid semester och jag arbetar alltid. Just nu så håller jag på och utvecklar ett manus till exempel. Jag kan ligga på gräsmattan och sen får jag en idé och då går jag in till datorn och så skriver jag ner den, berättar Görel Crona.

Idag var hon gäst i Mathörnan. Hon valde då att laga blodpudding med knaprigt sidfläsk, tunna äppelskivor, rårörda lingon och gräddfil.

– Superbillig och enkel sommarmat när semesterpengarna nästan har tagit slut, skrattar Görel Crona.


Här får du receptet:

1 paket blodpudding
400 gr sidfläsk
2 syrliga äpplen
rårörda lingon
gräddfil
smör eller olja till stekpannan

Gör så här:
Skär upp sidfläsket i halvor. Skiva blodpuddingen i ca en halv cm tjocka skivor och äpplena i tunna skivor. Stek först sidfläsket, sedan äppelskivorna och till sist blodpuddingen i samma fett i samma stekpanna. Lägg upp på en tallrik och komplettera med en klick rårörda lingon samt 1-2 msk gräddfil. Drick gärna ett glas mjölk, äppelmust eller vitt vin till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".