Trött Mia

September 2008

Tisdag 30 september

Jag tänkte berätta om något som ni INTE kunde höra i radion i morse. Något som hände ”bakom kulisserna” och som är ett bra exempel på sånt som faktiskt händer ganska ofta men som inte hörs...

Jag skulle till Universitetet för att träffa två tjejer som jobbar med projektet Islamic Fashion angående en modevisning som dom ska hålla på Nordiska Museet i morgon.
Jag lämnade Kunsgholmen i reporterbilen vid 8-tiden för att hinna dit i god tid. MEN det gick inte så bra... Jag fick nämligen hjärnsläpp och kunde inte för mitt liv komma på hur jag skulle köra för att komma på rätt väg ut ur stan. Jag kunde klart och tydligt SE det framför mig men kom ändå inte på VAR exakt det ligger?!? Kanske händer detta inte en inföding? Men det händer definitivt såna som mig ”läs hitflyttad”...
Rätt som det var så kör jag på Essingeleden och inser att det visst blev lite fel. Detta i värsta infartstrafiken och jag som hade en tid att hålla!  Jag lyckas vända och tar mig till slut till Roslagstull och äntligen är jag på rätt väg - puh!
Vid det här laget är jag lite småsvettig och undrar om jag ska behöva ringa studion och totalt förnedra mig genom att förklara att jag kört fel och kanske inte hinner göra det direktsända inslaget som planerat. Kollar på klockan och gör en snabb överläggning med mig själv. NEJ! Jag ringer inte - jag hinner - jag försöker hinna - jag borde hinna...!!!!!!

Och hann det gjorde jag, det var på håret, man jag hann! Och du som lyssnade märkte ingenting av det kaos som föregick intervjun. För att kompensera min sena ankomst stannade jag kvar efter intervjun och lät mig iklädas islamsk high-fashion. Resultatet ser du på vår hemsida - suveränt för en ”bad-hair-day”!!

Och till dig som det berör: Eid Mubarak!!!
(Är faktiskt lite avundsjuk... jag skulle också vilja ha en högtid nu! Mitt i tråkhösten!!)

Fredag 26 september

Nu är klockan tio minuter över elva och jag sitter här. Rosig om kinderna, lite småtrött och sååå lugn och lycklig. Vilken underbar morgon jag har haft!! Bredvid mig på golvet står mina gröna gummistövlar i en platspåse och påminner mig och livet på bondgården, Lovö Prästgård, som jag fick smaka på i morse.

För dig som eventuellt missat sändningen så kan jag berätta att vi sände HELA Godmorgon Stockholm från bondgården. Vid 5-snåret i morse lämnade Henrik Olsson och jag Kungsholmen och körde i becksvarta mörkret och dimman till Lovön. Det var en underbar kontrast till innerstadspulsen en fredagsmorgon, att få komma ut på landet. Här tog vi in kossorna från hagen, tittade på när Elin mjölkade och klappade kalvar. Vi var med och matade och släppte ut hönsen. Kelade med katterna, kikade på fåren och fick träffa den underbara bonden Elin Rydström, med make Karel, dotten Siri och brorsan Anders.

Tempot var så skönt, naturen så vacker och djuren så lugna att det smittade av sig och jag tror nästan att det hördes hur vi gick ner i tempo, både Henrik och jag.

Jag känner mig faktiskt lite avundsjuk på Elin och hennes familj...

Titta på bilderna på vår hemsida och lyssna gärna på Elins lillebror som bjöd oss på livemusik direkt från bondgården. Det var magiskt! :0)))

Det var inte bara Henrik och jag som tyckte att det var en trevlig morgon. Det tyckte många av Er också. Titta bara på det här mysiga mejlet:

Hej!
Lyssnar på er nästan varje morgon.
Dagens program gjorde mig så glad.
Att ni ville visa att det finns folk på
landet som trivs och mår bra.  
Det värmer i själen.
Fortsätt gärna med sådana här udda program.
Hälsningar Sylvia Ekberg i Tumba

Tack för mejlet Sylvia! och tack till alla Er andra också!
Nu kan jag verkligen göra helg. Trött, glad och gosig!!  :0)

Onsdag 24 september

I morgon kommer en kille till studion som haft alkoholproblem i 10 års tid och som under dessa år kört 9000 mil på fyllan. Idag är han nykter och arbetar mot rattonykterhet. Han heter Lasse Lewerth och kommer till studion efter klockan 9. Det ska blir oerhört intressant att höra honom berätta om sitt liv och sin syn på HUR man ska komma åt problemet. Det är för övrigt Trafiknykterhetens dag i morgon och polisen genomför massiva alkoholkontroller över hela Sverige. 

Tänker på alla som drabbats...

Tisdag 23 september

Jag hade nyss en diskussion med mina kollegor Fredrik och Wivianne angående vilket kaffetilltugg som måhända är det som innehåller minst kalorier? Ja, det beskriver nog mitt nuvarande tillstånd ganska bra. Jag har precis käkat lunch och är grymt sugen på något sött till kaffet!!! MEN, jag försöker hålla igen då det blivit lite för många semesterkilon den här sommaren!!! Jag blev ännu mer varse om mitt tillstånd då Magasin 4:as träningscoach Yvonne Lin var här tidigare idag. JAG MÅSTE BÖRJA RÖRA MIG MER!!!! (Till mitt försvar vill jag ändå påpeka att jag red i en timme igår kväll och faktiskt har träningsvärk just nu! ;0).

Lite träning fick jag ändå i morse då jag hjälpte Åsa Rydman ner till taxin. Åsa var med och spelade live i morse och hade med sig ett ganska rejält keyboard som visade sig väga bly! Detta keyboard hade den späda sångerskan släpat själv på tåget från Örebro och skulle nu tillbaka dit igen. Så mycket för glamour i artistsvängen. Lyssna gärna på Åsas liveframträdande från i morse, följ bara länken på vår hemsida.

Tittar ut genom fönstret här på Kungsholmen och ser hur Lönnens blad börjat färgas gula. Himlen är blå, solen skiner och det känns som om vi äntligen får den där fina hösten som jag längtat efter. Resten av veckan ska enligt SMHI också bli ganska fin!

Ah, nu kom jag på det! Jag klipper gräset när jag kommer hem! Motion OCH frisk luft i en skön kombination. (Sen går jag in och belönar mig med något gott... eller?).

Måndag 22 september:

Idag är det höstdagjämning, dvs. det dygn då natten och dagen är exakt lika långa innan våra dagar börjar bli allt kortare - huh! Men faktum är att det inte bekommer mig. Jag laddade rejält med massa utevistelse i helgen och känner mig faktiskt riktigt utvilad.

Bengt, vår aktuella stormästare, i Spelet om Stockholm var denna morgon med från Visby. Men trots att han lämnat Stockholm så lyckades han segra och har nu lagt en tredje seger till handlingarna. Vi får se hur det går i morgon. Jag har precis skrivit färdigt frågorna till morgondagens omgång och själv skulle jag nog kunna två - tre av dom. Vi får se hur det går får dom tävlande.

Visste du förresten att getter har en väldigt stark doft? Jag träffade en väldigt kelig get på Rönninge by’s 4H-gård igår och jag tycker fortfarande att jag luktar get!! Och JO, JAG HAR TVÄTTAT MIG, DUSCHAT, GNOTT... Mot slutet av veckan kommer jag nog dofta ko istället. Vi ska nämligen sända från en Bondgård på fredag morgon. DET SKA BLI SÅÅÅÅ KUL! Och förhoppningsvis kommer du att bjudas på många härliga och lite, för Godmorgon Stockholm, ovanliga ljud!! MUUUU!

Fredag 19 september:

Himlen är blå, solen skiner och det är freeeeeedaaaag!!!! Behöver inte skriva mer än så tycker jag. Det säger väl allt?

Ha en underbar helg så hörs vi på måndag igen!!!

Torsdag 18 september:

Alla verkar vara trötta nu. Barnen på dagis är ovanligt trötta, mina kollegor är ovanligt trötta, mina vänner är ovanligt trötta och JAG är ovanligt trött. Det måste hänga ihop med att hösten kom så fort. Ingen ”Indiansommar” här inte!!
Tur då att jag har min bästa tid på morgonen!!! Klockan ringde 03:15 i morse (eller är det kanske natt då???) och det var förvånansvärt lätt att kliva upp, kanske var det resultatet av det faktum att jag somnade bredvid min dotter innan klockan ens var 21:00 igår kväll?

Men för att återgå till det där med tröttheten... Nu är klockan 10:30 och jag börjar bli lite trött igen. Faktiskt så pass att jag inte orkar skriva mer än så här idag. Dessutom ropar min producent på mig nu: ”MÖTE!”. Bäst att gå!

Onsdag 17 september:

Petra Mede var en himla skön tjej. Hon förvånade mig och var lite lugnare än vad mina förutfattade meningar sagt mig.
Hon bjöd på sig själv och var precis lika trevlig när mikrofonreglarna var uppe och vi var ute i sändning som när dom var neddragna. Det är nog det högsta betyg man kan få egentligen. Att man är sig själv, on och off air!

Det händer ju faktiskt att det kommer hit kändisar som man ser fram emot att intervjua, sådana som verkar så HIMLA trevliga och charmiga och sen visar sig inte alls vara det och man blir jättebesviken!! (Sen klart, alla kan ha en dålig dag...).
Ja,ja, i vilket fall som helst så var Petra Mede en riktig goding. Hjälpsam var hon också, då hon fick visa mig hur VÅR redaktionskamera fungerar så att JAG skulle kunna ta ett foto av HENNE!!! Det blev iallafall ett bra foto som du kan se här på vår hemsida.

Sändningen fick jag avsluta på egen hand eftersom Fredrik stack till Radiohuset för introduktion. Vi ska nämligen flytta in och behöver lära oss att hittta i det gamla betongblocket på Gärdet. (Det är lätt att gå vilse där uppe. Så skulle det bli tyst i radion mot slutet av november. Ja, då vet ni vad som har hänt... då irrar vi väl som yra höns i fel korridor i jakt efter rätt studio...). Låt oss hoppas att det inte ska hända :0)).

Tisdag 16 september:

Morgonen har präglats av musik. Fredde och jag gick igång tidigt i morse då vi spelade ”300 Slow Days In a Row” med Titiyo och Marit Bergman. En slinga i låten påminde oss om en annan låt men vi kunde för våra liv inte komma på vilken. Själklart tog vi hjälp av Er och vips så hade vi både telefonsamtal och mejl som befriade oss från att sväva i ovisshet. Otroligt skönt!!!! Om du inte var med så kan du testa dig själv här. Lyssna på klippet och försök lista ut vilken låt det påminner om. Svaret hittar du längre ner.

Ja, sen fortsatte det med att vi skrålade med i Katy Perrys ”I kissed a girl”, för att sedan höja volymen ytterligare och konstatera att fiolen i Eldkvarns ”En ledig man” är ”så snygg”, ”ger ett direkt anslag” eller helt enkelt bara låter ruggigt ”skitbra”!!!! (Ursäkta språket, men ibland funkar inget annat).

Jag bör kanske påpeka att skrålandet och ”skitbra” var sånt som vi ägnade oss åt under låtarna, dvs. när du inte kan höra oss ;0).

Sen fortsatte musicerandet med hjälp av Jeremias Session Band som spelade live i studion. Jag älskar livemusiken på tisdagar. Att få en liten exklusiv minikonsert i studion är inte dumt. Karin Wistrand var jättetrevlig och har enkla vanor, inte ens bubbelvatten bad hon om.

Imorgon kommer Petra Mede hit. Det ska bli intressant och se om hon är lika energisk privat som jag har uppfattat henne i alla intervjuer jag sett och hört hittills. (Jag har aldrig träffat henne tidigare). En lyssnare mejlade igår och tyckte att JAG pratar fort - typ som en kulspruta... Får väl se vad denne lyssnare har att säga när Petra varit här?? Vihörsimorgonbittistraxeftersexdå!!! :0))

Här kommer svaret på morgonens lilla musikfråga:

Måndag 15 september:

Konstigt hur trött man kan vara...

I lördags hade vi kick-off och hela Radio Stockholm var samlade på Hässelby Slott för en heldag med efterföljande middag.

Det var jättetrevligt och givande, men liiiite sliten känner man sig när man bara får en dag ledigt istället för två (sen kan det väl tilläggas att det blev några glas också). I vilket fall som helst så är det ändå konstigt att jag var trött i morse. Igår sov jag nämligen större delen av eftermiddagen och trodde i min enfald att jag skulle börja denna vecka utvilad och fylld av energi??!! Vad hände???

Satt på tunnelbanan och höll nästan på att nicka till på vägen in i morse. Skönt dock att höra att jag inte var ensam. Janne från Tyresö som tävlade i Spelet om Stockholm i morse var inte det piggaste jag hört heller! Inte förrän det verkligen gällde, för då blixtrade han plötsligt till och segern satt som en smäck, 3-0. Grattis Janne!!

Tröttheten genererade så småningom i ett fnissanfall som inte gick att stoppa och som i sin tur resulterade i detta underbara mejl från Gunilla i Södertälje:

”Tack Mia & Co för att ni håller ångan uppe. Man ser framför sig hur ni försöker hålla er för skratt men som tur är brakar det lös och det är precis så man som lyssnare vill ha det. Jag skrattar också då så tårarna rinner........ . Grådask och allvar finns det tillräckligt av ändå.”

Vilket underbart mejl en grå måndags morgon :0))) TACK GUNILLA!!!!!

Kände direkt att Atle, en av föreläsarna som vi fick lyssna till på vår kick-off, hade såååå rätt när han pratade om vikten av beröm.

Att beröm är ett måste för välbefinnandet. Tänk på det!!!! Ge beröm och du kommer att få mer tillbaka!!! Å får du inte tillräckligt så ställ dig framför en spegel och ge det till dig själv: -DU ÄR BÄST!!!!!

Ytligt, amerikanskt, fjantigt???? Kanske, men som Atle säger: SO WHAT??!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista